Livgardet hedrar Mandela

På söndag begravs Nelson Mandela i sin barndomsby i Sydafrika. Hans minne kommer att hedras även i Stockholm, bland annat genom en minnesstund i Riddarholmskyrkan där Livgardet deltar.

Nelson Mandelas vapensköld som riddare av Serafimerorden. Foto: Alexis Daflos/kungahuset.se

Frihetskämpen Nelson Mandela var många saker, bland annat var han riddare av Serafimerorden, Sveriges förnämsta ordensutmärkelse. När en medlem av Serafimerorden dör har man av tradition serafimerringning på begravningsdagen.

- Under en hel timmes tid, mellan klockan tolv och ett på söndag, kommer klockorna i Riddarholmskyrkan att ringa, säger Richard Beck-Friis som är chef för kommendantstaben på Stockholms slott.

Under serafimerringningen på söndag kommer Nelson Mandelas serafimervapensköld stå utställd inne i Riddarholmskyrkan, omgiven av två livgardister. Ytterligare två livgardister och chef för hedersvakten står vid ingången till kyrkan. Mandelas vapensköld kommer också att hängas upp inne i kyrkan, något som görs först efter en sefimerriddares död.

- Allmänheten är välkommen och så kommer man att läsa upp något till Nelson Mandelas minne, säger Richard Beck-Friis.

Serafimerorden delas numera endast ut till medlemmar av det svenska kungahuset och till utländska statschefer. Nelson Mandela tilldelades Serafimerorden 1997 i samband med kungaparets statsbesök i Sydafrika.