"Kul med omväxling"

Många passera dem dagligen utan att tänka på dem för de är en självklarhet. Oavsett tid på dygnet eller på året, så finns dem där. De gör inte mycket väsen av sig förutom när de skiftar, eller om de måste ingripa, det sistnämnda sker tack och lov inte allt för ofta.

Andra amfibiebataljonen inmarscherar för att lösa av 17.bevakningsbåtkompaniet & 132.säkerhetskompani sjö Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Högvakten får dagligen en hel massa frågor både från förbipasserande såväl som från turister Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Trumpetare och trumslagare spelade olika signaler för besökarna Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Avgående enheter från Göteborg har nu överlämnat uppgiften Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Pågående vakthavande major berättar om högvakten, varför den finns och om Amfibieregementet Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

De har funnits där i urminnestider och har en lång historik. De är extremt populära, särskilt bland turister som ser dem som ett exotiskt inslag, turisterna tänker nog inte på att de står där av en anledning, det vill säga lösa skarpa uppgifter. Uppgiften de har är bara en av många som skall lösas av Försvarsmakten, i det här fallet är det att gå högvakt.

Komiska situationer

Alla Sveriges förband har det som en uppgift att vid några tillfällen under året gå högvakt vilket bland annat innebär bevakning av Stockholms slott och Drottningholm.

– Ena dagen bedriver vi någon utbildning eller övar i skärgården för att nästa dag befinna oss i Stockholm för att gå högvakt. Det är kul med omväxlingen, det är både utvecklande och kul att den ena dagen skiljer sig så från andra, det är en del av yrkets tjusning. När man står högvakt möter man en hel del människor och vi får ganska många frågor om precis allt möjligt. Vi fungerar nog som ett bra stöd till turistinformationen. Ibland blir det lite komiska situationer inte minst när man ska förklara något på engelska och det blir lite missuppfattningar, men det blir desto fler skratt, berättade en soldat ur säkerhetskompani sjö

I drygt två veckor i december, ansvarar Amfibieregementet för högvakten. Högvakten inleddes av förbandets två enheter som är grupperade i Göteborg, det vill säga 17.bevakningsbåtkompaniet och 132.säkerhetskompani sjö. Efter en dryg vecka lämnade de över uppgiften till förbandets enhet som är grupperad i Stockholm, andra amfibiebataljonen.

Att besöka slottet är populärt, än mer uppskattat är det vid vaktavlösningar och den här gången var inget undantag. Redan en halvtimme före vaktavlösningen hade besökare samlats för att få en bra plats och kunna följa skiftet.

I samband med vaktavlösningen, berättade vakthavande befäl om historiken kring högvakten, varför den finns och vilka uppgifter som den skall lösa. Han berättade också om Amfibieregementet och förbandets andra uppgifter, detta gjordes både på svenska och på engelska. Ett populärt inslag var också trumpetaren och trumslagaren som spelade olika militära signaler som också de förklarades vad signalerna användes för.

Snart lämnar Amfibieregementet över uppgiften till ett annat förband.