Hundraåringen och elefanten

Några soliga dagar i juni tidigare i år fick flottiljen F7 i Såtenäs ovanligt besök. En hundraåring och en elefant stod på taxibanan. Anledningen till det var filmatiseringen av boken 'Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann'.

Från filminspelningen av Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann på F7 Såtenäs
Från filminspelningen av Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann på F7 Såtenäs
Hit men inte längre för elefanten Sonja Foto: Håkan Brandt/ Försvarsmakten
Från filminspelningen av Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann på F7 Såtenäs
Elefanter på taxibanan. Elefanter trivs inte ensamma, därför har Sonja med sig en kompis Foto: Håkan Brandt/ Försvarsmakten
Från filminspelningen av Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann på F7 Såtenäs
Regissören Felix Herngren och en ”skådespelare” som inte tar regi Foto: Håkan Brandt/ Försvarsmakten
Från filminspelningen av Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann på F7 Såtenäs
Allt man ser på bild är inte sant! Torbjörn Larsson och Thomas Theander bromsar… Foto: Håkan Brandt/ Försvarsmakten

Huvudrollen, som spelas av Robert Gustafsson, Allan är på rymmen från sitt eget hundraårskalas. Med sig har han en väska som inte är hans och han får både polis och skurkar efter sig på resan. Inspelningen på F7 Såtenäs innebar några mycket intressanta dagar när personalen på flottiljen fick stifta bekantskap med ett stort filmteam under ledning av regissören Felix Herngren.
I filmen ska elefanten Sonja och hennes resesällskap flyga Hercules och det var F7 som skulle få bjuda på den resan. Någon riktig flygtur var aldrig planerad men det blev en hel del att göra ändå. Ett så kallat ’Base Camp’ upprättades och sminket, tekniken och förstås skådespelarna anlände. Samarbetet mellan vår militära kultur och filmteamet flöt fint. Det visade sig att vi jobbar ganska lika med tydliga ansvarsområden och roller.

Elefanter tar inte regi
Elefanter kan vara väldigt krävande skådespelare. De två fina elefanter som anlände till flottiljen gillade inte att göra det som fanns angivet i manus. Andra mer digitala lösningar blev därför nödvändiga. Mat går det i alla fall åt. 150 kg hö, 20 kg kraftfoder och 4 kg morötter/äpplen/bananer och 70-100 liter vatten per elefant och dag. Utöver det gillar de att duscha så det gick åt drygt en kubikmeter vatten per dag.

Biopremiär 25 december
Nu ser vi fram emot premiären av filmen på juldagen!