Drömde om äppelkaka - "Fruktansvärt!"

- Jag slumrade till, kanske i 30 sekunder, och drömde om äppelkaka. Precis när jag skulle ta den första tuggan så vakande jag, berättar Mikael Hansen.
Mikael är en av dem som just genomfört ”Aldrig ge upp”, det sista momentet innan avslutningen på den grundläggande militära utbildningen (GMU).

Under de sista dygnen tänkte Mikael och hans kamrater på mat - något som de fick ta igen vid hemkomsten. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Lisa Johansson stukade foten men genomförde GMU:n ändå. Foto: Bjötn Westerdahl/Försvarsmakten

Under de totalt åtta dygnen i fält får rekryterna lära sig fokusera och lösa uppgifter under krävande förhållanden. Mat och sömn är ransonerad och nätterna kan vara kalla.
- Under de sista fyra dygnen pratade vi bara om mat. Alla berättade om sina favoriträtter. Det var lasange, entrecote, pizza och falukorv med makaroner. Vi ett tillfälle vandrade vi genom Sigtuna och kände doften av mat. Det var fruktansvärt, berättar Mikael.

Trampade i kissgrop

Även kylan gjorde sig påmind under nattens mörka timmar då temperaturen sjönk under nollstrecket.
- Det var så jävla kallt. Jag frös, somnade, vaknade och frös igen. Tredje dygnet stukade jag dessutom foten. Jag såg inte vart jag gick och trampade rakt ner i en kissgrop, berättar Mikaels kamrat Lisa Johansson.
Som tur var kunde Mikael komma till undsättning.
- Jag hörde att hon låg där ute och ylade. Så jag sprang ut och drog upp henne ur gropen men såg inte vart jag satte fötterna, och trampade rakt i kisset jag med, berättar Mikael.
- Jag skrek nog mest av ilska när jag insåg att jag hade skadat mig och att jag inte skulle kunna ta soldatprovsmärket, berättar Lisa.

Meningslöst att tjafsa

Att det uppstår konflikter när alla är trötta och hungriga är naturligt, och det var något som Mikael och Lisa var beredda på redan innan övningen började.
- Innan övningen gick vi igenom vad som kan hända och hur man reagerar på det i gruppen. Men det gick bra. Vi är en samspelt grupp, säger Lisa.
- Ja, vi var överens om att det skulle bli en del friktioner, men det blev inte så mycket som jag trodde, säger Mikael.

Fortsätter i försvaret

Trots alla umbäranden har både Mikael och Lisa valt att söka jobb i Försvarsmakten efter utbildningen, och de är inte ensamma.
- Av de rekryter som fullföljt GMU:n denna gång har 85 procent valt att söka vidare eller avser att göra det, och det är bra. De har skött sig bra under utbildningen och växt som människor. De senaste fem veckorna har vi inte haft ett enda avhopp, säger kapten Dennis Deffler som ansvarar för höstens GMU-utbildning på Livgardet.
För dem som blir antagna väntar nu en provanställning på sex månader där de får visa att de kan ta eget ansvar och initiativ.
- Under provanställningen är våra förväntningar högre än under GMU:n. Nu måste soldaterna börja leverera. De måste följa de direktiv som ges och visa att de lever upp till våra mål, säger Dennis Deffler.