Aldrig ge upp

För tre månader sedan ryckte tre plutoner rekryter in för att genomgå omgång fem av 2013 års grundläggande militära utbildning, GMU.
De första veckorna var marschtakten högst individuell och stridssäckarna på deras ömma axlar packade i bågform. Stjärnor, kronor och streck blandades ihop och GMU-instruktörerna blev tilltalade med en ständigt varierande grad.

Rekryten Omar Damoussi under GMU-slutövningen
Rekryten Omar Damoussi under GMU-slutövningen "Aldrig ge upp". Ensamdygn.
Omar Damoussi tycker att livet som soldat verkar väldigt varierat och roligt. Själv har han sökt till FMTS (Försvarsmaktens tekniska skola) där han hoppas få börja efter GMU:n. Foto: Kalle Bendroth/Försvarsmakten
Rekryten Markus Persson under slutövningen "Aldrig ge upp"
Rekryten Markus Persson som tänker sig en framtid som brandman menar att GMU är något som är mycket bra att ha på sitt CV även när man söker andra jobb. Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten
Rekryterna Alexandra Linder och Linda Gravert under GMU-slutövningen "Aldrig ge upp"
Alexandra Linder och Linda Gravert tycker bägge att övningen har varit en bra prövning. De hoppas nu få en heltidsanställning inom försvaret. Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten
Rekryter bygger gruppbivack under GMU-slutövningen "Aldrig ge upp"
En av grupperna börjar bli klara med sin gruppbivack där de ska spendera natten. Foto: Kalle Bendroth/Försvarsmakten

Nu, tre månader senare, genomför rekryterna avslutningsövningen ”Aldrig ge upp!”. Efter ett par dagar i Ravlunda med stridsövningar och boende i tält ska ett ensamdygn genomföras. Inför natten förbereder rekryterna sina boende bestående av en presenning, slanor, tallkvistar eller annat som kan täta och skydda för den kalla vinden. Mörkret kommer tidigt och temperaturen går ner ett par grader under minusstrecket.

En av rekryterna, Omar Damoussi från Helsingborg, börjar bli klar med sin sovplats och fortsätter arbeta med sin eldstad.

- Det är viktigt att det är vindtätt så att man får en bra sovplats. Sen gäller det att få upp eld också, säger han och pekar på sitt tändstål.

Fram tills nu har rekryterna fått tillräckligt mycket sömn för att klara sina uppgifter, däremot har det nu gått över ett dygn sedan de åt någonting.

- Man klarar mycket mer än vad man tror, sen gäller det att uppmuntra varandra hela tiden när någon har en dipp, säger Omar Damoussi.

Följande dag ska gruppbivacker byggas. Direkt efter att rekryterna fått en genomgång i hur man på bästa vis sätter upp bivacken påbörjas arbetet. Granris samlas in, slanor ställs upp och ganska snart börjar bivacken se ut som ett bra skydd för natten.

Trots en tidig överenskommelse i gruppen, om att de inte skulle prata om mat när de inte hade någon, så är det ofta just dit som samtalen leder. Ganska snart blossar en diskussion upp om vilken hamburgerkedja som är bäst. Strax därefter fortsätter samtalet på vad rekryterna helst vill äta när de kommer hem. Pizza och fondue är de två mest frekventa svaren.

Lär sig mycket om sig själv

Mikael Aronsson, chef för livkompaniet som håller i utbildningen, är nöjd med övningen.

- Det är kul att se att folk biter ihop nu när det blir tungt, de lär sig mycket om sig själva under de här övningarna, säger Mikael Aronsson.

”Aldrig ge upp!” blir precis som alla delar av utbildningen betygsatta och leder till rekryternas slutbetyg. Övningen väver samman mycket av det som rekryterna lärt sig under de senaste tre månaderna. Det är ett fokus på strid, överlevnad, flykt och kanske särskilt, att kunna bita ihop. Ett slags crescendo på rekryternas första tid i Försvarsmakten, resonerar Mikael Aronsson.

- De flesta genomför GMU för att senare få en anställning inom försvaret. Många vill även pressa sig, och även flytta på sina egna gränser för vad man tror att man orkar, säger Mikael Aronsson.

Av de 131 rekryter som i veckan rycker ut från GMU:n kommer 107 att fortsätta någon slags anställning på Södra skånska regementet. Till det kommer även de rekryter som sökt tjänster på andra förband.