Vi har vuxit som människor

Under cirka tio veckor har ett 40-tal elever med invandrarbakgrund deltagit i höstens omgång av förberedande militär utbildning, FMU i Karlskrona. Avslutningen i Ulrica Pia kyrka är både ett skönt avslut på en tuff utbildning men också ett sorgligt avsked mellan många nya vänskaper.

Araythi Hidalgo och Yodit Dawit är mycket positiva till sin utbilding Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Avslutning i Amiralitetsförsamlingens kyrka, Karlskrona Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
En FMU-elev tackas av chefen för Sjöstridssolan, ansvarig för den förberedande militära utbildningen i Karlskrona Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

Skolchefen vid Sjöstridsskolan, Erik Andersson inleder avslutningsceremonin.

- Ni har alla gjort en fantastisk resa och utvecklats mycket under dessa veckor. Några av er väljer en annan bana än den militära. Till er vill jag önska all lycka och jag hoppas att ni talar väl om Försvarsmakten med era nära och kära. Ni som redan har antagits till GMU ska veta att ni är varmt välkomna att fortsätta. Och ni som får avslag vid första försöket till en plats som GMU-rekryt, ge inte upp! 

Bland sina kompisar i kyrkan sitter Araythi Hidalgo och Yodit Dawit, två tjejer i 20-årsåldern från Stockholm. De har lärt känna varandra under tiden som FMU-elever i Karlskrona och har stortrivts under sin utbildning.

- Det här är det bästa jag har gjort. Jag vill verkligen rekommendera detta till andra som funderar, säger Yodit Dawit. Nu ska jag bara se till att gå upp några kilo så att jag kan söka till GMU. I framtiden vill jag gärna ha en befälsbefattning i Försvarsmakten, kanske inom militärpolisen.

Vid altarringen delar plutonbefälen ut examensbevis, och alla elever får även ett personligt omdöme. Väl nere i bänkraderna igen syns en och annan bekymmersrynka men framförallt utbyts gillande nickar och många gör tummen upp när de individuella omdömena jämförs och skickas fram och åter.

Skratt och allvar

Araythi Hidalgo är en av två elever som får ta emot pris för bästa elev.

- Jag tror jag får priset för att jag har varit seriös under min utbildning. Jag har försökt att verkligen ta det på allvar och lyda order. Det har ibland varit lite si och så med det från andra elever, berättar hon.
De första veckorna var rätt tuffa fast jag trodde nog att det skulle vara lite jobbigare ändå. Men vi har nog alla vuxit som männsikor och vi har absolut haft de bästa befälen. Det har verkligen fungerat bra tillsammans, säger Araythi Hidalgo.

Sune Gustafsson som är en av instruktörerna, har också han mycket positivt att säga om de senaste veckorna tillsammans FMU-eleverna.

- Som instruktör har jag i större utsträckning än med andra grupper fått jobba som psykolog, kompis eller förälder. Vi har haft väldigt roligt och upplevt situationer som har lett till många skratt. Det härligaste är att se hur många av eleverna här har fått höjt självförtroende och verkligen velat bjuda på sig själv, berättar Sune Gustafsson.

Efter avslutningsceremonin äter elever och instruktörer en något för tidig kvällsskaffning i matsalen under både sång och skratt. Bespisningspersonalen sammanfattar avslutningen:

- Det kommer bli himla tyst här nu, utan er.