Trumpetar för kung och fosterland

Efter över 40 år inom militärmusiken har Livgardets Olle Hermansen fått en ny titel. Sedan den 1 november kan han titulera sig hovtrumpetare – en hederstitel given av kungen, och som getts till en man med ett cv fyllt av unika meriter.

Olle Hermansen, inre borggården, trumpet, Svea Livgarde uniform, glasögon
Olle Hermansen, inre borggården, trumpet, Svea Livgarde uniform, glasögon
Musiken och musikkårer har färgat Olle Hermansens liv. När han var 10 år gick han i Skansens vaktparad och nu, över 50 år senare, är han nyutnämnd hovtrumpetare. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

- Det är ett hedersuppdrag. Det är stort att bli sedd för det jag gjort och jag hoppas att jag kommer att leva upp till hovets önskemål och förväntningar, säger den nyutnämnde hovtrumpetaren.

Det är många som har hört av sig för att gratulera och medier har uppmärksammat nyheten, som Olle fick ta emot hemma.

- Det kom hem ett brev från riksmarskalken där det stod ”Hans majestät konungen har beslutat att utnämna eder till hovtrumpetare”. Jag känner mig förstås väldigt hedrad och stolt.

Under den nuvarande regentens tid har det hittills utsetts två hovtrumpetare. Olles företrädare, Per-Anders ”X:et” Erixon, hade titeln från 1996 fram till sin död sommaren 2013.  En av de ärofyllda uppgifterna X:et utförde var att spela för drottningen på hennes födelsedag, ett förtroendeuppdrag som Olle fick börja förvalta redan för fem år sedan. Den kommande födelsedagens spellista är redan planerad, men vad den innehåller behåller Olle för sig själv.

 - Däremot kan jag berätta att drottningen en gång ringde efteråt och tackade, och så var hon orolig för att jag hade frusit om fingrarna. Men jag svarade att jag är en riktig krigare och klarar mig allt, berättar Olle.

Att spela för hovet är inte nytt för Olle. Bland annat så spelar han på Nobelfesten där bland andra kungaparet deltar. Första uppträdandet på Nobelfesten för Olles del var 1972, och då spelade han tillsammans med sin far. I dag, över 40 år senare, är det istället Olle och hans son som står för trumpettonerna.

- Det är klart att det är en anspänning inför varje gång, men än så länge har vi inte begått något större misstag. Årets repetitioner startar i slutet av november, men vad som ska spelas i år, det är hemligt.

Har musiken i blodet

Med en far som inte bara spelade trumpet, utan också var militärmusiker, föll det sig naturligt för Olle att välja samma yrke.

- Jag följde ofta med honom till jobbet när jag var liten. Jag har nog aldrig haft någon annan tanke än att själv bli militärmusiker.

Olle minns hur det kändes när hans pappa med kollegor spelade, och berättar att han blev starkt berörd och kände något som närmast kan beskrivas som eufori. Trots att han varit verksam inom musiken i över 40 år har musiken fortfarande en stark inverkan på honom.

- Jag kan inte ha radion på i bakgrunden när jag sitter och jobbar vid skrivbordet för då börjar jag bara lyssna på musiken och slutar att jobba.

1968 började Olle Hermansen som musikelev i Svea livgardes musikkår och idag är han musikinspektör på Försvarsmusiken som tillhör Livgardet.  Åren däremellan har det skett många omorganisationer av militärmusiken och Olle har haft olika roller, bland annat har han utbildat musikplutonerna under värnpliktstiden. Han har också spelat på prinsessan Estelles dop och på kronprinsessparets lysning. Ett imponerande cv som nu alltså toppas med hederstiteln hovtrumpetare.

- Men alla blåsinstrument kräver sin fysik, vilket är något som klingar av med åren. Jag hoppas att jag kommer ha omdömet att se och förstå när det är dags för mig att sluta spela. Eller så får mitt umgänge säga åt mig, säger Olle och skrattar.