Ny styrka tog över nationella stödet i Afghanistan

Delar av nästa Afghanistanstyrka, FS 26, är redan på plats. I slutet av förra veckan tog förbandets nationella stödenhet, NSE, formellt över ansvaret från sina företrädare FS 25.
- Känns mycket bra. När stora huvuddelen av FS 26 börjar anlända om några veckor är vi väl intrimmade och inne i matchen, säger nye NSE-chefen Anders Eriksson.

Gamle NSE-chefen lämnar över chefsbrickan till nye chefen Anders Eriksson. Tecknet på att FS 26 tar över det formella ansvaret från FS 25 som Afghanistanstyrkans nationella stödenhet, NSE. Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten
NSE, modell FS 26. Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten
Nya NSE ställer upp.
Nya NSE ställer upp. Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten

I december tar FS 26 över det formella ansvaret för Afghanistanstyrkan - från FS 25. För att bytet ska bli så smidigt som möjligt har det kommande förbandets nationella stödenhet redan inlett sitt arbete. Tanken med den tidiga starten är att FS26:s grundläggande verksamhet på så sätt ska fungera på bästa sätt när de nya soldaterna börjar anlända om några veckor.

- Det jobb som våra företrädare har gjort är mycket bra. Vi kommer till ett dukat bord, inte minst planeringsmässigt. Vi har ett stort arbete framför oss i och med den planerade nedtrappningen av vår svenska militära närvaro i Afghanistan, säger Anders.

Förra veckan behandlade regeringen frågan om Afghanistanstyrkans framtid. Regeringen vill se en kraftigt reducerad styrka när FS 26 avslutar sin mission i maj. Regeringen planerar ett begränsat bidrag på cirka 50 personer till den kommande utbildnings- och rådgivningsinsatsen, kallad Resolute Support Mission, RSM.

Regeringen planerar samtidigt för ett ökat civilt stöd till Afghanistan. Regeringen föreslår ett bistånd på 8 till 8,5 miljarder kronor i utvecklingssamarbete under perioden 2015-2024.

Regeringens förslag har redan ett brett politiskt stöd. Det har mejslats fram i överläggningar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Senare ska riksdagen ta beslut i frågan.

- Vi här på plats i Afghanistan har ett stort arbete framför oss. FS 25 har bäddat bra. Överlämningen som vi fått har gjort att vi är väl insatta i vad vi behöver göra fram tills FS 26 lämnar över till det som kommer efter oss i maj, säger nye NSE-chefen Anders.

För det gamla NSE-gänget återstår nu packning, materielvård och en hemresa.

- Lite separationsångest är det ändå. Det har varit kul att jobba med det här gänget. Vi har gjort ett bra jobb, det vet vi. Andra har också sagt det till oss. Nu är det ändå dags för oss att åka hem. Med gott samvete lämnar vi över till efterträdarna, säger gamle NSE-chefen Jan .