Minnesceremoni för Jesper Lindblom

Under tisdagen höll Afghanistanstyrkan en minnesceremoni för Jesper Lindblom, som på dagen för åtta år sedan dog i sviterna efter ett sprängdåd i Afghanistan 2005.

En fanvakt från Amf 1 hedrade Jesper Lindbloms minne. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Den 25 november 2005 färdades Jesper Lindblom med kollegan Tomas Bergkwist och två andra kolleger i en Toyota Landcruiser på vägen inte långt från den svenska basen Camp Northern Lights, CNL. Fordonet var ett av fem i en konvoj. En hemmagjord bomb sprängdes när bilen med Jesper passerade. I sprängningen skadades Jesper och kollegan Tomas svårt.

Jesper dog av sina skador den 26 november på militärsjukhuset i Kabul, dit han förts för operation. Kollegan Tomas dog den 9 december i sviterna av sina skador.

Jesper Lindblom växte upp i Skövde. 1996 ryckte han in som gruppbefäl vid Kustjägarskolan i Vaxholm. Efter värnplikten jobbade han på Amf 1 och gick reservofficersutbildningen inom marinen. 1999 rekryterades han till de svenska specialstyrkorna, SSG.

Under ceremonin vid den svenska basen CNL deltog ett 70-tal personer samt heders- och fanvakt från Amf 1, det regemente som satt upp Afghanistanstyrkan FS25.