Hårt hjälparbete på Filippinerna

Trots tidsomställning och dåligt med vila jobbar transportflygförbandet på Filippinerna från tidig morgon till sena natten.
– Flygunderhållspersonalen har varit igång hela tiden sedan vi kom, trots den höga värmen. Skuggan är obefintlig ute på plattan där de jobbar, säger Johan Edlund, chef för Försvarsmaktens flygbidrag.

En gammal man får hjälp av Herkulesplanet när det återvänt till Cebu. Foto: Robert Stenström/Försvarsmakten
Vid första flygningen till Tacloban bestod lasten bland annat av Toyota Landcruisers med släp. Foto: Robert Stenström/Försvarsmakten
Barn och gamla följde med planet tillbaka från Tacloban. Foto: Robert Stenström/Försvarsmakten
Nästa flygning till de drabbade områdena på Filippinerna planeras noggrant. Foto: Robert Stenström/Försvarsmakten

Utrustningen är tung att hantera i vanliga fall men temperaturen lägger ytterligare en dimension på det hela. Detsamma gäller för lastmästarna i besättningen, flygställen är sjöblöta av svett när de sliter hela dagen med att få in eller ut prylarna.

Söndagens planerade tre flygpass blev bara två på grund av problem med logistiken för den filippinska personalen på basen.
– De har inte tillräckligt med vare sig folk eller truckar för att hantera alla laster som ska ombord på flygplanen, så det blir mycket väntan för alla, säger Johan Edlund.

Flygoperatörer från alla de nationer som är på Filipperna för att hjälpa satte sig därför ner för ett möte med chefen för basen och diskuterade hur de ska få bättre struktur på helheten.
– Det var mycket konstruktivt och bitarna börjar komma på plats. Arbetet med att hjälpa katastrofens offer kan nu fortsätta, säger Johan Edlund.