Eld upphör i Kvarn

Övningen Joint Challenge avslutas under lördagen och förbanden återvänder efterhand till sina garnisoner. Värmlands hemvärnsbataljon som avlöste Sannahed på fredagen fortsätter att kriga ett tag till.

Fienden kommer att framrycka längs vägen. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Klar för eldöverfall. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Maja Antonsson, hundförare i 192:a insatskompaniet och Jedi. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Ett trasigt bandvagnshjul fixar kulspruteskytten Rikard Larsson, bilmekaniker i det civila. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten

Det är lördag förmiddag på Kvarns skjutfält. Solen bryter svagt igenom diset. Soldaterna i 192:a hemvärnsinsatskompaniets 2:a pluton huttrar i sina eldställningar.

– Vår uppgift är att fördröja fiendens framryckning längs den här vägen, förklarar plutonchefen Anders Fahlén. Vi har möjlighet att disponera indirekt eld.

Indirekt eld i ett hemvärnsförband? Jo, det finns allvarliga tankar om att hemvärnsförbandens förmåga att kunna använda granatkastare ska prövas. Tester med granatkastarplutoner kommer efter beslut genomföras hos Gotlandsgruppen och Dalregementsgruppen. 

– Om det kommer fordon till bron gör vi ett samtidigt eldöppnande med pansarskott och kulsprutor, berättar gruppchefen Daniel Andersson. Då blir bron blockerad. Vi har en grupp till som lite senare skjuter från sidan. 

Joint Challenge avslutas

För de reguljära förbandens del är striderna slut på lördagen. Men inte för hemvärnsförbanden. Fyra insatsplutoner går ut mot kvällningen för att öva eldöverfall och strid i mörker. Deras kompaniledningar övar rörlig ledning med sina insatskompanistaber. Stab- och trossenheter övar omgruppering av L1, tillfällig ledningsplats. Från söndag lämnas tälten för boende i kasern och efter materielvård på måndagen är det dags att åka hem.

Eftersök i Torsby

Hemvärnet i Värmland har klarat av mer än så under den gångna veckan. Trots att hälften av bataljonen var på övning i Kvarn kunde man delta i ett eftersök av en saknad person. En kvinna hade försvunnit hemifrån i Torsby under fredagen och en räddningsaktion påbörjades. Efter två timmar hade från hemvärnet samlats nitton soldater och ett hundekipage för en inledande insats. Just när eftersöket skulle påbörjas påträffades kvinnan som fördes till sjukhus för vård.