Att öva strid i bebyggelse

Stadens gator är tomma och byggnaderna ser övergivna ut. Det går att höra en knappnål falla. Plötsligt hörs skottlossning från alla håll. Soldater, som tidigare legat gömda, springer från byggnad till byggnad. Kriget har kommit och soldaterna får en chans att öva strid i bebyggelse.

Strid i bebyggelse i Kvarn. Foto: Johan Sjödin/Försvarsmakten
Strid i bebyggelse i Kvarn. Foto: Johan Sjödin/Försvarsmakten
Strid i bebyggelse i Kvarn. Foto: Johan Sjödin/Försvarsmakten

Staden heter Spång och är en fiktiv stad i Kvarn. Här finns klädaffärer, systembolag, sportaffärer, restauranger och kommunhus, i princip allt som en stad har att erbjuda. Skillnaden är att inredningen i byggnaderna inte är lika verklighetsförankrade. Gardiner i fönstren saknas, möblemangen är byggda för att hålla i strid och dörrarna är gjorda för att kunna bryta sig in i. Här ligger också patroner på marken som ett spår av att soldater nyss varit här och försökt skydda sitt hus.

– Det är en bra anläggning och den har en stor potential att växa och bli större. Det jag kan sakna är fler hus och att den skulle vara större, säger löjtnant Mathias Jernelöf, ställföreträdande plutonchef på Livgardet.

Tidigt i gryningen anföll Mathias Jernelöf och hans soldater från skogen. Några timmar senare befinner de sig i ett av husen där de är beredda att fortsätta anfallet. Alla övningsmoment och händelser i striden följs av Henrik Persson och de övriga i övningsledningen för att sedan kunna ge en bra utvärdering till förbanden.

– Att vi kan följa deras övningar och påvisa vad förbandet gör bra och dåligt utvecklar förbanden, säger Henrik Persson.

Verklighetstrogen övning

Löjtnant Mathias Jernelöf har varit två omgångar i Kosovo. Han ser likheterna med övningen och att strida i bebyggelse i verkligheten.

– Det är bra att öva i en tillfälligt sammansatt bataljon som vi gör nu för det blir mer som det är i verkligheten. I och med att vi är fler förband måste cheferna kommunicera med varandra innan vi gör något. Det tar längre tid eftersom vi samverkar mellan olika enheter och så är det i verkligheten också, säger Mathias Jernelöf.

Henrik Persson berättar att anläggningen är till för tre saker; simulera, visualisera och uppföljningar av övningarna.

– Det är så nära verkligheten vi kan få den idag i en riskfri miljö. Ett exempel är att om man skjuter artillerield på ett hus så börjar huset brinna. Här börjar inte huset brinna men vi simulerar en brand istället så det ska bli så verkligt som möjligt, säger Henrik Persson.

Mathias Jernelöf tycker det är en bra övning för både chefer och soldater som får en chans att samarbeta med andra förband.