Åtgärder för att säkra leveranser av personlig utrustning

Försvarsmaktens logistiks och Försvarets materielverks gemensamma arbete att säkra leveranser av personlig utrustning av rätt kvalitet fortsätter. Medarbetare från Försvarsmaktens logistik, Försvarets materielverk och konsulter har under hösten inventerat och kasserat utrustning som är för gammal eller av undermålig kvalitet. Först och främst har man gått igenom fältbyxa och fältjacka 90, marschkänga 90, vinterkänga 90, stövel 90 och regnkläder.

Foto: Per Josse

– Med gemensamma krafter har vi nu lyckats gå igenom och kassera alla kängor som är över tio år gamla, säger Jan-Erik Ögren produktionsledare på Försörjningsenheten. Det känns mycket bra eftersom vi nu kan vara säkra på att inga fler dåliga kängor kommer att skickas till våra servicecenter och i förlängningen hamna hos soldaterna.

Detta leder dock till brist på vinterkängor i vissa storlekar. För att komma till rätta med det har FMV gjort en snabbupphandling så att nya vinterkängor levereras till Försvarsmakten under december.

När det gäller uniformer är det främst brist på fältbyxa 90.

– Bristerna på fältbyxa 90 har två orsaker, förklarar Jan-Erik Ögren. Det ena är att Försvarsmakten nu ställer högre kvalitetskrav på uniformerna än vad man gjorde under värnpliktstiden och för den utrustning som var till för de förrådställda krigsförbanden. Sedan höll inte den senaste beställningen av fältbyxa kvalitetskraven gällande brandskydd så det partiet fick leverantören ta tillbaka.

För att lösa det här lämnas istället fältbyxa 90 lätt ut temporärt. När ett nytt parti av fältbyxa 90 kan levereras från leverantören är inte klart än.

Hittills har man försökt säkra leveranserna av både uniformer och vinterkängor till förbanden genom att omfördela materiel mellan Servicecenter i landet.

Något som man däremot inte kan få fram just nu är de nya skalplaggen. Där blev tyvärr upphandlingen överklagad och prognosen är en leverans tidigast i sommar.