Sverige hjälper Tyskland lämna Afghanistan

Svenska styrkan i Afghanistan har under hösten varit ett stöd för samarbetslandet Tyskland i deras tillbakadragande från Kunduz, som är en av svenskarnas grannprovinser. För ett par veckor sedan rullade de sista konvojerna och ansvaret för säkerheten i provinsen är till stor del lämnad till afghansk militär och polis.

Samverkansofficeren Andreas tillsammans med sambandsteknikern Alexander och en del ur den tyska styrkan på genomgång för resan mot Camp Marmal. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Sambandstekniker Mattias, i norsk uniform, en av de två tekniker som ser till att kommunikationen fungerar. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Resan mellan den tillfälliga ledningsplatsen och Camp Marmal gjordes nattetid. Vissa fordon kördes långsamt så den 20 mil långa resan tog åtta timmar. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Ett stopp gjordes under resan för att fylla bränsle i några av konvojens 60 militärfordon. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

En liten grupp ur Sveriges styrka var med i den sista tyska konvojen. En samverkansofficer och ett par sambandstekniker skapade säkra länkar mellan den tyska styrkan och Patrol Base Jukka i Aibak där en beredskapsstyrka och ett sjukvårdsteam fanns beredda, samt den ledningscentral som Nordic Baltic Transition Support Unit har på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Det handlar mer om att länderna har vissa skillnader i kommunikationssystemen än eventuell språkförbistring, eftersom Natospråket är engelska.

Den tyska styrkan gjorde ett stopp under resan i en framskjuten ledningsplats i provinsen Baghlan. Det ligger på gränsen till Samangan som ingår i den svenska styrkans arbetsområde.

I den sista tyska konvojen fanns det svenska fordonet tillsammans med ett 60-tal tyska fordon och ett par hundra tyska soldater. Konvojen före denna var något större.

Redan i augusti startade Tyskland sitt tillbakadragande ur Kunduz, där man funnits sedan 2004 och byggt en större bas år 2007. Tillsammans med Holland, Belgien, Armenien och USA har man haft mer än 1 000 soldater i provinsen Kunduz, på den stora basen men också på ett antal mindre baser. En stor del av de tyska soldaterna kommer att arbeta på Camp Marmal som ligger en halvtimmes bilresa utanför Mazar-e-Sharif.

Sverige har tidigare lämnat säkerhetsansvaret för ett par provinser till afghanska säkerhetsstyrkor. Senhösten 2011 tog afghanska styrkor över ansvaret för provinsen Sar-e-Pul och i mars i år sker samma sak för Jowzjan. Båda dessa provinser ligger väster om de provinser som Sveriges styrka arbetar i: Balkh och Samangan.

Sveriges styrka har varit till hjälp i de tyska styrkornas tillbakadragande vid totalt fyra tillfällen.

Nordic Baltic Transition Support Unit består av soldater och officerare från Sverige, Lettland, Finland och Norge.