Sjukvård- ett känslomässigt jobb

Utspridda på fältet ser man skadade soldater. En av dem har fått benet kapat, det andra benet och bröstet är skottskadat. I en skogsdunge intill fältet ligger resten av soldaterna och skriker skydd!

Det är viktigt att snabbt få sig själv och den skadade i skydd. Foto: Johan Sjödin
Ett första snabbt omhändertagande är mycket viktigt, och att få en snabb överblick över skadorna. Foto: Johan Sjödin
Under denna övning används inte sminkade skademarkörer, men ändå tas övningen på fullt allvar. Foto: Johan Sjödin

Det är ingen lek. De gälla skriken bekräftar allvaret i övningen; Omhändertagande av skottskadad i strid. Två soldater försöker febrilt släpa in den skadade soldaten i dungen. Han är tung. Flera gånger måste de stanna och ta nytt grepp, samtidigt som soldaten skriker av smärta. Soldaterna i dungen fortsätter skydda de som är ute på fältet.
- Mycket av övningen handlar om att inte själv bli skadad, säger Jens Mårtensson, ställföreträdande chef på första sjukvårdsförstärkningskompaniet.

Tung uppgift

Det är ett tufft jobb att försöka hjälpa den skadade. Inte nog med att de har tiden och fienden emot sig, det är tungt också. Först soldatens tyngd sen har de en utrustning på cirka 20-30 kilo som de bär på.
- Det blir inte lättare än såhär. I dag har vi till och med fint väder. Men tänk dig fiendehot, mörkt, kallt och dåligt väder. Då är det inte lika roligt att göra det här, säger Jens Mårtensson.

När de dragit upp soldaten till skogsdungen så känner de med handen genom kroppsskyddet om det finns blod. Den här gången är det lugnt. De släpar honom vidare till andra sidan dungen där det är tryggt. Men man kan inte tänka på allt. Kvar ligger soldatens skyddsutrustning med hjälm och kroppsskydd
- Det där kommer de att få höra sen, säger Jens Mårtensson.

Jens Mårtensson berättar att det här är ett smakprov av utbildningen. Efter ett tag stegrar man den och tar in stridsteknik och sminkar sår. Men den här gången är det bara övningen som gäller.

Hur känns det att spela så verkligt som ni gör?
- Man är kluven till jobbet. Dels är vi tränade för att ta hand om sjuka, dels är vi tränade för att skada andra. Vi som håller på med sjukvård måste verkligen tänka på vad vi gör. Mycket av vår verksamhet handlar om att skydda Sverige vilket kan innebära att människor skadas och vi inom sjukvården ser på nära håll vilken skada militärt våld orsakar, säger Jens Mårtensson.

Övning ger färdighet

Det är runt trettio stycken kadetter vid Försvarsmaktens logistik- och motorskola och alla är blivande befäl. Fredrik Boëthius är kadett och en av de som spelade den skadade soldateni den här artikeln.
- Ju mer man tränar desto snabbare hittar man fokus på uppgiften. Men det är klart det är känslomässigt bland kamraterna. Kul att lära sig, men tråkigt om man behöver använda det, säger han.