Nya helikoptrar i luften

I slutet av året börjar leveransen av den nya versionen av Helikopter 14. Före sommaren var en av helikoptrarna på tillfälligt besök på Malmen i Linköping. Nu är fyra piloter och samtliga tekniker klara med den praktiska utbildningen som genomförts i Frankrike.

Flygning med hängade last ingick i utbildningen Foto: Håkan Lundqvist/Försvarsmakten
Den nya vinchen på HKP14 IM testas. Foto: Håkan Lundqvist/Försvarsmakten

Total har Sverige beställt 18 stycken av den nya versionen av Helikopter 14, eller HKP14 IM som det förkortas (IM i förkortningen står för International Mission). Fyra av helikoptrarna i beställningen har redan levererats till Helikopterflottiljen i Linköping, men i en grundläggande version. Dessa fyra kommer att uppgraderas så att de får samma standard som de övriga helikoptrarna i beställningen. När leveransen av den nya Helikopter 14 sedan fortsätter kommer de att fördelas lika mellan 3:e helikopterskvadron i Ronneby och 1:a helikopterskvadron i Luleå.

Det som är nytt med den nya versionen är den nya gråa färgen, antisandfilter (ASF) över luftintaget, en vinsch på höger sida och inte minst en elektrooptisk sensor (EOS) i nosen med dagkamera, IR-kamera och laseravståndsmätare. På den nya versionen är även rampen längst bak i kabinen öppningsbar och kommer att underlätta i och urlastning. Gällande insidan av helikoptern finns det nu ballistiskt skyddade stolar i cockpit och en kraftigt utökad funktionalitet i navigering och sensorsystem.