Medaljer till sista Kosovostyrkan

Åter hemma i Sverige fick 26 medarbetare sin välförtjänta medalj för internationell tjänstgöring. Ceremonin genomfördes under tisdagen den 29 oktober vid Luftstridsskolan i Uppsala.

Första delen av sista Kosovostyrkan landar på Uppsalabasen. Foto: Staffan Claesson/UNT
Äntligen framme efter en lång flygresa från Pristina i Kosovo. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
En glad Josefin Andersson får ta emot sin medalj. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

Det var den första delen ur den 27:e och sista svenska Kosovostyrkan som medaljerades under tisdagen. 26 stolta medarbetare tog emot sin medalj av brigadgeneral Stefan Andersson från Försvarsmaktens högkvarter.

General Andersson höll ett tacktal där han redogjorde för hur viktig varje individs insats har varit för den positiva utvecklingen i Kosovo. Han talade av egen erfarenhet då han själv har tjänstgjort i Kosovo. Han vände sig även till den stora skaran anhöriga som samlats för att övervaka ceremoni.

− Det är mycket viktigt att ni frågar era nära och kära hur de har upplevt sin insats utomlands. Det är ett stöd för att anpassa sig till hemkomsten att få berätta om vad man varit med om, underströk generalen Stefan Andersson.

Resterande personal av de totalt 52 i styrkan är kvar i Kosovo med uppgift att avveckla den svenska närvaron. De kommer hem den 10 december och ett par dagar senare väntar även deras medaljer på att få hängas på bröstet.

Efter 14 år med svenska truppförband har insatsen avslutats i Kosovo. Mer än 9 000 svenska män och kvinnor har tjänstgjort i den Nato-ledda insatsen. Det är med stolthet som kollegorna hemma i Uppsala kan vittna om en framgångsrik insats. Den 27:e Kosovostyrkan, eller KS 27 som den förkortas, har organiserats av Luftstridsskolan i Uppsala.

Resterande soldater kommer hem i början av december.