Handfast polisarbete i Afghanistan

Pia Beijerstam är normalt yttre polisbefäl hemma i Göteborg. I Afghanistan arbetar hon som polisiär rådgivare.
– Jag försöker helt enkelt få den afghanska polisen att bli bättre och effektivare. Peka på sådant de inte tänkt på, säger hon.

Relationen mellan Pia och kollegerna från afghanska gränspolisen, specialpolisen och den uniformerade polisen kunde inte vara bättre, menar polischefen Hassan. Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten
På den tid Pia varit här har hon ändrat vårt sätt att jobba, säger polischefen Hassan. Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten
Pia pekar ut sådant den afghanska polisen inte tänkt på. Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten
Pia ser också till de svenska och lettiska soldater som ansvarar för rådgivarnas säkerhet på den Afghanska OCCR-basen har det bra. Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten

Polisarbetet mellan Sverige och Afghanistan skiljer sig åt på grund av det oroliga läget i landet. Inte sällan tvingas polisens olika enheter agera som stridande enheter med vapen i hand mot de som vill störta regeringen i Kabul. Det egentliga polisarbetet - att beskydda och upprätthålla lagen - kommer ofta i andra hand.

– Jag jobbar med 19 afghanska poliser. Genom mitt sätt att vara försöker jag dem att börja tänka mer polisiärt. Att skydda, jaga brottslingar, se till att de lagförs. Nu står de mycket i en vardag där det handlar om att strida mot en motståndare. Min förhoppning är att de ska ändra fokus mot ett mer klassiskt polisarbete. Att planera, genomföra och utvärdera allt man gör. Men man ska komma ihåg att de vill vara poliser, inte stridande enheter, säger Pia.

 Polisöversten Hassan håller med.
– Tyvärr måste vi just nu fokusera på att kämpa mot terrorismen. Det är egentligen inte vårt jobb. Tyvärr är det som det är. Varje dag dör i snitt 15 poliser i strider varje dag i Afghanistan. Vi längtar efter den dagen då vi kan bli poliser på heltid, säger han. 

Pias arbete är ofta handfast. Det kan vara en sådan enkel sak som hur man genomför en presentation. Hur man värderar den information som kommer in.
– Inte minst att man analyserar det arbete man gör - så att man kan göra det bättre nästa gång. Jag försöker ge det jag vet är viktigt för ett bra polisarbete.

– Det kan exempelvis handla om väldigt elementära saker - som att inte bara ta emot information om att det förekommer brottslighet i en viss by. Utan att även undersöka, planera och genomföra åtgärder för att stoppa den brottsligheten. Att se till att lagen har sin gång, säger Pia. 

Pia ansvarar även för de fem lokalanställda tolkarna som jobbar för svenskarna vid rådgivnings- och samordningsenheten. Hon ser också till de svenska och lettiska soldater som ansvarar för rådgivarnas säkerhet på den Afghanska OCCR-basen har det bra. 

Relationen mellan Pia och kollegerna från afghanska gränspolisen, specialpolisen och den uniformerade polisen kunde inte vara bättre, menar polischefen Hassan.
– Samarbetet med Pia är mycket gott. Hon har på den tid hon varit här ändrat vårt sätt att jobba. Vi är mer effektiva. Överlag är just svenskar mycket populära bland oss afghaner. Svenska Afghanistankommittén har berett vägen för det sedan 1980-talet. Mina erfarenheter av svenskar har alltid varit god, säger polischefen Hassan.

Fotnot: OCCR, står för operation coordinations center regional. Den regionala samordningsenheten - där ett 50-tal afghaner från polis, armé och säkerhetstjänsten NDS samt tio svenskar arbetar – koordinerar de Afghanska säkerhetsstyrkornas arbete i norra Afghanistan.