Bomber, bandvagnar och bullar

Eksjö garnison bjöd på bandvagnar, bomber och så klart kaffe och bulle när försvarsminister Karin Enström kom på besök i tisdags eftermiddag.

Försvarsministern fick själv prova på att vara i hetluften när Swedec visade sin verksamhet. Foto: Sandra Ekman/Försvarsmakten
Karin Enström fick se den nya bandvagnen under sitt besök i Eksjö. Foto: Sandra Ekman/Försvarsmakten
Anders Lind förklarar hur minröjning med robot fungerar. Foto: Sandra Ekman/Försvarsmakten
Karin Enström tog chansen att titta in i Ing 2:s fordon. Foto: Sandra Ekman/Försvarsmakten

Ute på övningsfältet stoltserade Ing 2 med sin nya bandvagn 410 och ministern passade på att ta sig en närmre titt. Carlaxel Blomdahl och Tommy Gustafsson, båda chefer över var sin bataljon tog chansen att berätta mer om det väl fungerande samarbetet med Eksjö kommun. Det krävs speciella miljötillstånd för att kunna öva med ingenjörregementets fordon på övningsfälten. Kommunalråden Lennart Bogren och Tomas Erazim som också var med under besöket intygade de unika förutsättningar som finns och hur viktigt det är för orten att Försvarsmakten verkar här.
– Vi underlättar för andra förbands rörlighet samt stödjer samhället med våra fordon. Under senaste översvämningen var vi ett stöd till kommunen berättade Carlaxel Blomdahl.

En ständigt aktuell fråga är personalförsörjning och rekrytering. Försvarsministern kom med positiva besked gällande framtida personal under sitt besök.
– Det finns otroliga förutsättningar här för Ing 2 som ska anställa 300 soldater berättade hon.

Karin Enström var väldigt intresserad av att veta mer om hur det fungerar med personalförsörjningen på garnisonen och då speciellt med rekrytering av heltidsanställda soldater som i sin tur ska kunna utbilda andra. Bataljonscheferna påpekade att det inte är så enkelt i praktiken som i teorin och att man ännu inte kunnat se resultat av det påbörjade förändringsarbetet.  

Med en stor smäll inledde Swedec sin del i besöket av försvarsministern, som fick hela följet att rycka till. På detta sätt ville personalen uppmärksamma statsrådet på dagens hotbild i Sverige och utomlands. Sedan följde en presentation av scenarion ur verkligheten för ammunitions- och minröjare.

Försvarsministern fick se hur arbetet går till med att säkra skadade i minfält, hur flygbomber oskadliggörs i Mali, små och väldigt stora robotar för röjning och inte minst hur svettigt det är i en bombdräkt. Efter rundturen utomhus öppnades dörrarna in till Swedec och det fördes ett fasligt liv. Ministern kom rakt in i en våldsam situation med en självmordsbombare. Ronnie Nilsson, chef på Swedec, fick agera och hålla fast den ihärdigt sparkande mannen. Karin Enström fick instruktioner att desarmera bomben och faran var över. Ett spännande och realistiskt moment som tydliggjorde den unika kunskap som finns i Eksjö.
– Hoten är föränderliga och man måste ha kompetensen. Det var en pedagogisk förevisning och värdefullt för mig sa ministern.