Vill ge till de som ger…

Fältartisterna har landat. Under veckan ska de åtta artisterna underhålla Afghanistanstyrkan.
– Det här är inte något jag gör för att jag bara älskar att uppträda. Jag gör det för att jag känner att jag ger något till några som gör så mycket för andra, säger ståupparen Lasse Nielsen.

Frontartister i årets fältartist-band är Ingela Olsson och Linda Sundblad. Foto: Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten
På scen fanns Linda Sundblad, Magnus Josephson, Ingela Olsson, Henrik Borg, Kristian Kraftling, Mattias Olofsson - och ståupparen Lars Nielsen som kompade på gitarr. Tekniker var Kin Grenholm. Foto: Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten
Före föreställningen laddade fältartisterna med pizza och samtal i den egna logen. Foto: Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten
Stort jubel när artistchefen och gitarristen Magnus Josephson drog av ett solo. Foto: Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten
Linda Sundblad, Lambretta, fick som övriga fältartister inte vila många timmar mellan landning och ”sound-check”. Trots det var stämningen på topp. Foto: Foto: Mats Laggar/Försvarsmakten

De svenska fältartisterna brukar besöka varje enskild internationell mission där svenskar deltar. Under veckan var det dags för musikern Magnus Josephsons gäng - T-Leijf - att underhålla Afghanistanstyrkan. Premiären blev minst sagt uppskattad av de dryga hundratalet som kunde se den första föreställningen.

– Man känner verkligen att man betyder något. Det här är inte samma sak som att uppträda för en salongsberusad fredagspublik på Norra Brunn. Här är man verkligen ett avbrott i en kärv vardag – och en chans att kanske ge lite inre kraft, säger Lasse Nielsen som gör sitt första Afghanistan-gigg.

Lasse inledde sin fältartistkarriär för bara ett drygt år sedan. Sedan dess har han hunnit besöka även Kosovo.

– Vägen in i detta för mig gick genom en mycket god vän och ståupp-kollega. Vännen Mikael Appelqvist, som är fältartist sedan länge, tyckte att detta skulle vara något för mig. Han, liksom jag, gör inte detta för att vi behöver. Vi ser det som ett sätt att ge tillbaka till några som ger till andra. I Sverige hör man att en del människor tycker det är fel att vi är här och ”krigar”. Det handlar inte om det. Det handlar om att de som är här ger andra en chans till ett bättre liv. Jag respekterar verkligen de svenskar som är här - och det som de gör, säger han.

Under det första uppträdandet på den jättelika internationella basen Marmal, där ett hundratal svenskar i den nationella stödenheten, norra högkvarteret  och helikopterenheten är förlagda, öppnade Lasse Nielsen turnén med en timmes ”stå upp” vid det norska mässområdet.

– En lugn och sansad publik till en början. Det är ju alkoholstopp här. Men i och med att man varit mer ett tag och är trygg i det man gör så handlar det om ett hantverk. Jag hade lite förberett och skrivet material som jag körde - lite igenkänning som problem att få ut grejer på förrådet, snälla svenskar i krisområden och utlandstjänst i allmänhet. Det fungerade riktigt bra, säger han.

Uppladdningen inför resan var lite tumultartad. Flyget från Sverige blev 24 timmar försenat. Med bara en timmes sömn på ett drygt dygn drog fältartisterna igång sin första festkväll i Afghanistan.

– Inga problem för mig, eller för de andra. De är riktiga kvalificerade musikerproffs, som kan det här att leverera trots tuffa omständigheter. Inga primmadonnor. Varje gigg är viktigt. Inte bara när de jobbar jobbat med stjärnor som Looreen - utan även när publiken är mindre, säger han.

– Men visst är det tufft, varmt och tumultartade intryck hela tiden. Inte mist ovant för oss som aldrig varit här tidigare. Efter den här kvällen kommer vi sova gott. Vi tror och hoppas att vi gett något till de som jobbar hårt här i Afghanistan. Det låter klyschigt, men vi ser det som ett privilegium att få göra detta för Afghanistanstyrkan. Vi vill ge dem en present från oss - och alla där hemma, säger Lasse Nielsen.

Under veckan planerar fältartisterna flera shower och mindre intimare tillställningar i de två baserna Marmal och Camp Northern Light i norra Afghanistan. Nästa vecka återvänder gänget till Sverige.