Tuffa tester för blivande deltidssoldater

72:a bataljonen vid P 7 har nu genomfört höstens första rekryteringsvecka. Man har behov av att fylla på med tidvis tjänstgörande soldater (GSS/T). Anställningsformen låter soldaten vara anställd hos Försvarsmakten samtidigt som man studerar eller arbetar på sitt ordinarie jobb.

Under en vecka har olika grupper rekryter, som tidigare gjort tester på Försvarsmaktens rekryteringshemsida testat sin fysik och lämplighet på P 7. Foto: David Ojamo/Försvarsmakten
Under en vecka har olika grupper rekryter, som tidigare gjort tester på Försvarsmaktens rekryteringshemsida testat sin fysik och lämplighet på P 7. Foto: David Ojamo/Försvarsmakten

Varje dag under veckan kom nya grupper med deltagare som anmält sitt intresse via Försvarsmaktens rekryteringshemsida. En av dem som precis har gjort testerna under rekryteringsveckan är Jens Willander.

– Jag var intresserad av att fortsätta arbeta inom Försvarsmakten redan efter min värnplikt 2010. Sen fick jag ett annat jobb rätt snabbt så det blev aldrig något. Nu för ett tag sedan blev jag tipsad om att man kunde söka till GSS/T, och det skulle vara roligt att kunna kombinera sitt andra jobb med ett jobb som soldat, säger Jens Willander.

Han har precis avslutat testdagen, bestående av läkarkontroll, säkerhetsintervju och fysiska tester, och hoppas att han kommer bli anställd som tidvis tjänstgörande soldat.

– Man ska ju jobba i minst 40 år till och det hade ju varit roligt med lite omväxling. Om man hade fått göra utlandstjänst så hade även det varit en upplevelse. Att se hur människor har det i andra delar av världen och få försöka hjälpa till där det behövs, avslutar Jens Willander innan han går bort till duschen.

Försvarsmakten behöver fler tidvis anställda soldater och kapten Lars Greko på 72:a bataljonen hoppas få in än fler ansökningar inför nästa rekrytering.

– Vi vill ta vara på kompetensen som finns bland dem som gjort värnplikt eller GMU och som kan bidra till vår verksamhet. Vi har haft en bra respons under vår rekrytering hittills, men det finns fortfarande platser att fylla vid bataljonen. Vi kommer därför att fortsätta vårt rekryteringsarbete, säger Lars Greko.

Under senare delen av hösten kommer nästa rekryteringstillfälle vid P 7 på Revingehed. Möjligheten att söka till detta tillfälle finns redan nu via försvarsmaktens hemsida. 72:a bataljonen genomför rekryteringsveckor en gång i halvåret och har ett kontinuerligt behov av att tillsätta såväl skyttesoldater som ett antal specialbefattningar.

 

Mer information om tidvis tjänstgöring kan du hitta på http://rekrytering.forsvarsmakten.se