Steil på väg in i genomförandefasen

Under veckan som gått har fartygen i övningen Northern Coasts tränat på olika moment för att förbereda sig på själva genomförandet av det givna uppdraget, bland annat att skapa säkra sjövägar i en oroshärd.

Vid kaj är det alltid bra att öva sig i sjömansskap.
Vid kaj är det alltid bra att öva sig i sjömansskap. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Sindre Röslund, navigationsofficer ombord.
Sindre Röslund, navigationsofficer ombord. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Mari Östmo är enda tjejen ombord men med bakgrund som snickare är hon van att arbeta i en mansdominerad verksamhet.
Mari Östmo är enda tjejen ombord men med bakgrund som snickare är hon van att arbeta i en mansdominerad verksamhet. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Ett av fartygen som övat är HNOMS Steil från Norge, en svävare byggd i smygteknik. Smygteknik innebär att vara så svår som möjligt att upptäcka genom att bland annat med sin form minimera radarekon, på samma sätt som de svenska Visbykorvetterna. HNOMS Steil ingår i Skjold-klassen och har en bestyckning på åtta sjömålsrobotar och en 72mm kanon och kan uppnå en maxfart på 60 knop.

Träningsfasen där de olika ingående enheterna har övat tillsammans för att vara så förberedda som möjligt inför genomförandefasen har gått mot sitt slut och har inneburit många olika sorters övningsmoment.

– Vi har bland mycket annat haft sambandsövningar för att förbättra vår samverkan i gruppen och skjutövningar för att nämna något, säger Sindre Rösland, navigationsofficer ombord.

Besättningen är lite drygt tjugo personer varav tre är värnpliktiga. En av dem är Mari Östmo vars roll ombord är artillerist.  Hennes uppgifter varierar mellan att sitta i laddrummet till kanonen eller stå på bryggan och hantera en 12,7mm kulspruta.

– Vi är tre meniga ombord men eftersom vi totalt är så liten besättning känns det som att vi alla är kollegor, alla känner alla och det är god stämning, säger Mari Östmo som gärna vill att fler tjejer söker sig till Försvaret.

Under övningen ingår det norska fartyget i en multinationell styrka som består av snabbgående ytstridsfartyg från fyra olika nationer. Fartyget är en av fyra korvetter på den "goda" FN-sidan och ska bevaka eventuell smuggel- och piratverksamhet.