Rekrytering i fokus

Under onsdagen besökte försvarsminister Karin Enström Försvarsmaktens informationscenter som öppnade i juli i Halmstads centrum – rekrytering och attraktionskraft stod i fokus:
– Lokalen är fräsch och välkomnande. Den känns både mjuk och tuff på samma gång.

Rekryteringschef Robert Trupp förklarar för försvarsminister Karin Enström vilken känsla man vill förmedla i informationscentret. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Yrkesinformatör Jessica Tindholm berättar att besökarnas vanligaste frågor handlar om grundläggande militär utbildning (GMU). Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Den nya personalförsörjningen av Försvarsmakten är en omfattande process med många utmaningar när det gäller rekrytering, inte minst av tidvis tjänstgörande personal.
– Nu har vi tagit första steget för att bättre kunna rekrytera personal när vi har etablerat ett informationscenter, och det är vi stolta över, förklarar Stefan Jönsson, garnisonschef. Nästa steg är att få den nyrekryterade personalen att börja delta i vår verksamhet, få dem att stanna kvar i Försvarsmakten och uppmuntra ett flöde mellan kontinuerligt och tidvis tjänstgörande personal.

Ny personalförsörjning kräver nya lösningar

Viljan att prova nytt och att samverka både mellan förbanden i garnisonen och mellan garnisonen och till exempel kommun och näringsliv är identifierade som viktiga faktorer för att lyckas med både rekrytering och att behålla personalen i Försvarsmakten. Informationscentret, det första i sitt slag i Sverige, är ett lokalt initiativ som redan slagit väl ut.
– På två månader har vi haft 500 besökare, berättar Robert Trupp, rekryteringschef. På tre år har det kommit en person till regementet för att ta reda på vad vi har att erbjuda. Vi tror mycket på det personliga mötet och samtalet om individens framtid som vi kan erbjuda på informationscentret.

Förutom möjlighet till personliga samtal arrangeras temakvällar under hösten med allt från säkerhetspolitiskt tema till hur det är att vara kvinna i Försvarsmakten. En annan viktig funktion är att hålla kontakten med de som sökt utbildning – att fylla ut glappet mellan ansökning, antagning och utbildningsstart.
– Vi kan hjälpa individen med mycket, till exempel att etablera kontakt med den blivande arbetsplatsen och att ge tips för att förbereda sig på rätt sätt när det gäller träning till exempel, förklarar Robert Trupp.

Allt hänger ihop

I Halmstads garnison arbetar man med utvecklingen av garnisonen i projektet Försvarsmaktsgarnison Halmstad 2021. Ett av framtidsmålen är att kunna erbjuda en livslång yrkesutveckling i garnisonen eller i Halmstad som stad för att underlätta flödet mellan Försvarsmakten och det civila arbetslivet.
– Målbilden är att man ska kunna byta jobb inom garnisonen, till exempel mellan luftvärnsbataljonerna och första tekniska bataljon om man är tekniker, förklarar Lennart Axelsson, chef för Försvarsmaktens tekniska skola, men vi har även ett samverkansavtal med Saab för utbyte med det civila näringslivet.

Det går inte att vara oberörd för ert sammantagna engagemang, konstaterar Försvarsminister Karin Enström. Det är imponerande och känns tryggt att ni har tänkt igenom det här ur ett helhetsperspektiv. Vi är i början av reformarbetet och det är viktigt att sprida de goda exemplen i hela Försvarsmakten.