Populärt att chatta med stridspilot

När Försvarsmaktens webbplats om rekrytering lanserades i våras var chattfunktionen på sidan en av nyheterna.
Nyligen anordnades en temachatt där tidigare stridspiloten P-A Klingström fattade tangentbordet.
– Det var fullt upp att göra hela tiden. Kul att så många ville ställa frågor, säger P-A.

Sedan den nya webbplatsen om rekrytering släpptes har besökarna dagligen kunnat chatta med rekryteringslinjens yrkesinformatörer.
Frågorna handlar ofta om GMU och rekrytering i allmänhet men ett bra sätt att bistå med specialistkunskaper är att anordna tema-chattar.

I somras fanns möjligheten att ställa frågor till en utlandsveteran och senast var det pilotfrågor som låg i fokus.
– Att vi anordnade en pilot-chatt låg väl i tiden med att ansökan till GMU och pilot var öppen, säger Claes Askenbom, en av yrkesinformatörerna på rekryteringslinjen som ligger bakom tema-chattarna. 

Just pilot är också ett ämne som väldigt många frågor i rekryteringslinjens övriga kanaler handlar om. Därför var det inte förvånande att chatten blev populär.

P-A Klingström svarade bland annat på hur arbetsdagarna som stridspilot ser ut, hur känslan vid första flygningen var och vilken som är hans favorit-flygövning. 
– Sedan var det väldigt många som undrade hur man ska träna och förbereda sig för att kunna bli stridspilot, kommenterar P-A som under 10 år flög AJS 37 Viggen.

Och hur gör man det?
– Det som är lättast att påverka själv innan är att vara i bra fysisk form. Annars är det egentligen inte så mycket man kan göra, menar han.

Efter tema-chatten finns återigen ordinarie personal på plats, de svarar på frågor mellan 10.00-15.00 alla vardagar.Men redan nu planeras det för att få in fler gäster. 
– Ja, vi hoppas kunna köra 2-3 nya tema-chattar under hösten, säger Claes Askenbom på rekryteringslinjen.