ÖB i möte om Isaf:s framtid

I veckan besökte överbefälhavare Sverker Göranson Afghanistanstyrkan vid Mazar-e-Sharif. Han hade tidigare under några dagar besökt huvudstaden Kabul, där han träffat Isaf:s ledning och även representanter för den Afghanska regeringen.
- Det finns ett oerhört stort förtroende för den svenska insatsen i Afghanistan. Fortsätt så. Ända in i mål, sa ÖB Sverker Göranson till det svenska förbandet.

ÖB Sverker Göranson anlände i svensk helikopter till den svenska basen Camp Northern Lights. Foto: Henrik Klingberg/ Försvarsmakten
Afghanistanstyrkans chef Peder Ohlsson välkomnade ÖB Sverker Göranson till den svenska basen Camp Northern Lights, CNL, under onsdagen. På plats fanns även ambassadör Jonas Westerlund, baserad i Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/ Försvarsmakten
ÖB besökte även huvudstaden Kabul, där han träffade Isaf:s ledning och representanter för den Afghanska regeringen. Foto: Henrik Klingberg/ Försvarsmakten

Natoinsatsen Isaf ska vara avvecklad senast under 2014. Det har medlemsländerna och Afghanistans ledning tidigare bestämt.

- Vad händer då efter Isaf? Att åka till Kabul var ett medvetet val för mig. Jag har träffat alla högre chefer i beslutskedjan i Kabul. Detta för att i sin tur kunna ge svenska regeringen ett bra militärt råd om detta, sa han.

Ännu finns inga politiska beslut om ett eventuellt internationellt militärt engagemang i Afghanistan efter Isaf. Det väntas komma senare. Avvecklingen av Isaf går därför vidare som planerat.

I början av nästa år väntas ett svenskt beslut om framtiden för den svenska basen, Camp Northern Lights, vid staden Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

Klart är att nästa svenska Afghanistanstyrka kommer att ha ungefär samma uppgifter som den nuvarande. Den kommer bli något mindre, men fortsätta att vara ledande i den multinationella styrkan Nordic Baltic TSU, med medlemmar även från Norge, Lettland och Finland.

­- Efter nyår ska vi ta ställning till vad som ska hända med basen Camp Northern Lights. Klart är att basen kommer vara fullt operativ till sommaren, det vill säga så länge vi jobbar inom NB TSU. Sedan får vi se vad som händer, sa Sverker Göranson.

I NB TSU ingår drygt 200 svenskar. Ungefär lika många ingår i olika svenska stödenheter och funktioner.
- Jag vill ge en eloge till er för det professionella arbete ni gör. I proffsighet visar sig kvalitet. Fortsätt så. Ända in i mål. Afghanistan är just nu inne i en oerhört viktig brytpunkt. Under tio år har vi hjälpt till att bygga en Afghansk säkerhetsstruktur. Detta som byggts upp ska nu testas. Om valet i april kan gå till på ett bra och transparent sätt har vi lyckats, sa ÖB Sverker Göranson.