Nu är fartygen på plats

Nu drar övningen Northern Coasts 2013 igång, de flesta fartygen har kommit på plats i Karlskrona och hamnarna börjar fyllas. De senaste två årens planering ska nu bli verklighet.

Frankfurt am Main ligger för ankar på Karlskrona redd. En svensk stridsbåt bevakar området. Foto: Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten

På plats i Karlskrona finns nu ett 30-tal fartyg som över helgen ska förbereda sig för att se till att de är på samma nivå och har samma utgångsläge för att inleda själva övningsmomenten nästa vecka.

Fartygsbesättningarna, cirka 2 500 sjömän, har möjlighet att delta på olika rekreationsaktiviteter under helgen och kommer bland annat att möta varandra i en fotbollsturnering och i andra idrottsgrenar.

Är man nyfiken på fartygen kan man under helgen besöka några av fartygen som håller skeppen öppna i Karlskrona handelshamn mellan klockan 13-16. Blir man nyfiken på hur det skulle vara att jobba inom Försvarsmakten finns möjlighet att prata med rekryteringspersonal som finns i anslutning till området mellan klockan 10-18 lördag och söndag.

På plats i Karlskrona för att vara med under helgen är bland andra marininspektören Jan Thörnqvist och den tyska amiralen Georg von Maltzan. Båda rörande överens om vikten av att genomföra den här typen av multinationella övningar tillsammans.

– Många av oss deltagande länder har små marina styrkor nu förtiden och för att kunna genomföra internationella insatser måste vi öva tillsammans, säger amiral Jan Thörnqvist, marininspektör.

På måndag lämnar fartygen Karlskrona för att påbörja en intensiv träningsperiod till havs.

Nothern Coasts 2013

Northern Coasts, NOCO 2013, är en marin multinationell övning där NATO- och EU-länder bjuds in att delta.

Antal deltagare:
Cirka 2 500 sjömän och soldater från 14 olika länder

Övningsdatum:
6 – 19 september

Övningsområde:
Södra och mellersta delarna av Östersjön och något in över land från nordöstra Skåne, Blekinge, Kalmar län, Östergötland till Södermanland och Gotland.