Lyckat eftersök i Uppsala

Försvunnen man hittades

I söndagskväll försvann en 94-årig man från ett äldreboende i Uppsala. I måndags morse fick hemvärnssoldaterna Upplands bataljon ett sms från sina kompanichefer att ett eftersök skulle påbörjas. Under hela dagen söktes området av i sektioner utan resultat. Strax efter klockan 18 på tisdag kväll fick hemvärnets militära insatschef det efterlängtade telefonsamtalet – Vi har hittat honom.

Hemvärnssoldaterna hjälper till att lasta mannen i ambulansen. Foto: Therese Åkerstedt/Tidningen Hemvärnet
Valentin Magnusson, Dennis Jakobsson och Gustav Andersson hittade mannen.
Valentin Magnusson, Dennis Jakobsson och Gustav Andersson hittade mannen. Foto: Therese Åkerstedt/Tidningen Hemvärnet

Hemvärnssoldaterna Valentin Magnusson, Dennis Jakobsson och Gustav Andersson har anslutit till eftersöket efter sina ordinarie jobb.
– Vi hade fått det här området att genomsöka och bestämde oss för att börja med dungen ute på fältet. Vi påträffade honom direkt, säger Valentin Magnusson.

Den medtagna 94-åriga mannen ligger i ett dike i utkanten av dungen. Han har då varit försvunnen i två dygn.
– Han var nedkyld och uttorkad men piggnade till när vi pratade med honom, vi packade in honom i våra kläder, säger Dennis Jakobsson som deltagit i fler eftersök.
– Jag tog ledigt från jobbet i går och åkte hit direkt i dag när jag slutade. Skulle någon av mina närstående försvinna så skulle jag vilja att folk hjälpte till och letade, säger han.

Hemvärnssoldaterna hjälper till att lasta mannen i en ambulans som kört ut på fältet. När alla återsamlas får hemvärnssoldaterna beröm av polisens insatschef Richard Wängelin:
– Jättetack från polismyndigheten, ni har gjort ett strålande arbete, säger han och framhåller att Hemvärnet bidrar med egen ledning, förplägnad och soldater med rätt utrustning.

– Det känns jättebra, framförallt för de anhöriga. Det finns exempel där vi inte hittat personen och det blir alltid ett tomrum, säger Richard Wängelin.

På mindre än en timme är allt nedpackat och hemvärnssoldaterna återgår till sina civila liv. I morgon är en ny arbetsdag.