Losskastning för Northern Coasts

Efter en helg fylld med möten och samarbete, men även lite ledig tid i Karlskrona, kastade så fartygen i Northern Coasts loss och satte kurs söderut. Nu väntar tio dygn av övningar, av många olika slag.

Tyska ubåten U31 var bland de sista som gick till sjöss. Foto: Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Finska fartyget FNS Hanko gjordes klart för strid omedelbart efter losskastning. Foto: Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Övningsledare Erik Andersson inledningstalade i Wasaskjul. Foto: Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
14 nationer deltar i övningen. Foto: Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Internationella övningar, som Northern Coasts, är uppbyggda på ungefär samma sätt. En inledande helg med de sista mötena innan övningsstart följs av en första sjöfas där alla fartyg och enheter följer ett noga förutbestämt schema med olika moment som vapenövningar eller olika typer av samövningar. I den avslutande delen, under den andra veckan, vet inte de deltagande fartygen exakt vad som väntar dem. De ska reagera och hantera olika uppkomna händelser och problem på bästa sätt.

Kommendör Erik Andersson, normalt chef för sjöstridsskolan, är övningsledare för Northern Coasts:

– Pre Sail Conference i Karlskrona gick mycket bra, helt enligt plan. Vi hoppas och tror att vi givit fartygsbesättningarna förutsättningarna att göra sjöfasen till en riktigt bra övning.

Inledningsvis övar styrkan i huvudsak i södra Östersjön och Hanöbukten för att senare under den sista, anpassade delen, befinna sig i mellersta och Norra Östersjön där konfliktområdet, kring den påhittade nationen Bogaland, ligger.

Nothern Coasts 2013

Northern Coasts, NOCO 2013, är en marin multinationell övning där NATO- och EU-länder bjuds in att delta.

Antal deltagare:
Cirka 2 500 sjömän och soldater från 14 olika länder

Övningsdatum:
6 – 19 september

Övningsområde:
Södra och mellersta delarna av Östersjön och något in över land från nordöstra Skåne, Blekinge, Kalmar län, Östergötland till Södermanland och Gotland.