Koll på läget

Nya kläder och skor, nya vänner, nya militära ord och nya rutiner. Under måndagen påbörjade 123 rekryter en helt ny livsstil då startskottet gick för den 90 dagar långa grundläggande militära utbildningen (GMU) på Livgardet.

Det är många väskor med utrustning som ska bäras från förrådet till logementet där rekryterna ska bo. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Jesper Krusell och Mikaela Andersson ser fram emot utmaningarna under GMU:n. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Under den första veckan i GMU:n varvas lektionspass med praktiska övningar. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Det är många nya rutiner att hålla reda på. Ingen får sätta sig till bords förrän alla i gruppen har hämtat sin mat. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Den första dagen ska man checka in, hämta utrustningen på förrådet, ta på sina nya kläder, få information om arbetsplatsen och träna lite exercis. För rutinerade soldater hade det gått fort, men för nykomlingar som kanske aldrig har satt sin fot i en känga tar det tid. Man går fel, tappar bort en strumpa, glömmer sitt postnummer och kommer för sent. Och på uppställningen har flera satt på sig vinterkängorna istället för sommarkängorna. ”De såg ju likadana ut”.

– Det är svårt att förstå vad det handlar om innan man har kommit hit och när man är här så tar det ett tag innan allt har sjunkit in. Vi kommer snart att få se många trötta rekryter här, säger kapten Dennis Deffler som är ansvarig för GMU-utbildningen på Livgardet.

Rekryterna Jesper Krusell och Mikaela Andersson ser fram emot sin utbildning.

– Jag vill lära mig mer om soldatyrket och veta vad jag går för. Jag ser fram emot skytteträningen och att få kasta handgranat. Jag ser också fram emot slutprovet, säger Jesper.

– Ja sista veckan blir det ultimata provet. Jag har jobbat på kontor fram till nu och kände att jag ville utmana mig själv fysiskt och mentalt, säger Mikaela.

Men slutprovet är först i december, och vägen dit är lång. Först ska rekryterna ta sig igenom flera utbildningsmoduler med olika innehåll. Den första delen av utbildningen är en vecka lång och kallas ”koll på läget”.

– De får lära sig att klä sig rätt och anpassa sin utrustning. Och så får de lära sig vilka bestämmelser som gäller, hur man städar och hur man sköter sin utrustning. Det blir en del genomgångar, bland annat med sjuksyster och sjukgymnasten, och till helgen blir det skjututbildning, säger Dennis Deffler.

Parallellt med utbildningen genomförs det ett antal tester och examinationer, bland annat fysiska tester.

– Alla måste bli godkända i alla moment. Det är ett krav. De kommer att bli blöta och frysa under utbildningen men samtidigt växa som människor, bli starkare och få vänner för livet. Utbildningen blir vad man gör det till, säger Dennis Deffler.

– Jag hoppas att vi får chefer som är rättvisa och tydliga så att alla vet vad som förväntas, säger Mikaela.