I väntan på strid

Det råder nästan total tystnad i skogen, men bara nästan. Stillheten bryts emellanåt av ljudet från ett fordon eller röster som ropar. Här och där framträder grönklädda soldater så väl kamouflerade att de nästan inte syns mellan träden. Stockholms hemvärnsbataljon går i väntans tider, för motståndarna kan dyka upp när de minst anar.

Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
”Det ett givande och tagande både i livet och äktenskapet. Det här är hans stora passion, då måste han ju kunna åka iväg”, säger Fredriks fru Maria. Tillsammans med barnen Ludwig 2 år och Filippa, 6 månader, vinkade hon av Fredrik när övningen startade. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

På en stenhäll uppe på en höjd står Fredrik von Schmalensée på lyssnarpost. Hans uppgift är att lyssna efter motståndare för att skydda basen som befinner sig en bit bort. Åtta dygn om året lämnar han sin fru, sina två barn och sin vardag för att ägna sig åt sin passion.

– Man får vara till nytta för Sverige men jag får också lära känna mig själv. Om man tror på ett militärt försvar så är det här ett bra sätt att agera, säger Fredrik von Schmalensée.

Tillsammans med cirka 300 andra från Stockholmsbataljonen, som är en av Livgardets fyra hemvärnsbataljoner, är Fredrik mitt uppe i en av årets övningar. De är inne i vad man kallar förövning och det innebär att man förbereder och tränar inför det anfall som ska komma från motståndaren.

– De kan anfalla om tre minuter eller så kan anfallet komma imorgon, vi vet inte. Nu är det till att vänta och hålla stridsvärdet högt genom att äta, dricka, vila, äta, dricka och vila, säger Jenisse Mendoza.

Hon är på sin första hemvärnsövning. Jenisse har gjort grundläggande militär utbildning (GMU) med inriktning hemvärnet, och sedan vidareutbildningen kompletterande militär utbildning (KMU). Till vardags arbetar hon som arbetsledare på ett städbolag.

Hemvärnets roll

Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna utgör nästan hälften av Försvarsmaktens personal. Hemvärnsförbanden ska skydda, bevaka, ytövervaka och vara ett stöd för samhället vid kriser såsom omfattande olyckor och andra hot. De är också en stödfunktion vid skogsbränder, översvämningar och skallgång.  Som aktiv i Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna får man också ekonomisk ersättning. 

Inom Livgardets fyra hemvärnsbataljoner är snittålder 34 år och de flesta är män. För många ur Stockholms hemvärnsbataljon pågår övningen i fyra dygn. En del har längre tjänstgöring då tjänstgöringstiden beror på vilken roll man har.

– Jag har en väldigt förstående fru som förstår att jag verkligen vill göra det här. För mig ger det energi att vara här och det gör att jag får energi till att göra de andra sakerna i livet, säger Fredrik von Schmalensée.