Högtidlig audiens på slottet

Den 20 september genomförde Sveriges konung audiens för fyra utländska ambassadörer. Ceremonin tog ungefär två timmar, men för Livkompaniets 4:e pluton var arbetsdagen betydligt längre än så.

Foto: Ali Al-Husseiny/Försvarsmakten
Foto: Ali Al-Husseiny/Försvarsmakten
Foto: Ali Al-Husseiny/Försvarsmakten
Foto: Ali Al-Husseiny/Försvarsmakten
Foto: Ali Al-Husseiny/Försvarsmakten

Högtidliga audienser genomförs när en utländsk ambassadör kommer till Sverige. Vid audiensen överlämnar ambassadören sina kreditivbrev till H.M Konungen, vilket görs för att ambassadören ska få verka i Sverige. Vid varje audiens finns anställda från Försvarsmakten på plats och under fredagens ceremoni var det 4:e pluton från Livgardets Livkompani som fick äran att utföra uppgiften.

 

Tidig start

För 4:e pluton började arbetsdagen 07:30 med att soldaterna och officerarna putsade det sista på sina uniformer och paradkängor. Klockan 07:45 visiterades manskapet av grenadjärvaktchefen, och har man efter en visitation exempelvis inte tillräckligt struken uniform eller dålig puts på paradkängorna får man stanna hemma. Femton minuter senare gick bussen från Kavallerikasern på Lidingövägen till Stockholms slott.

På slottet gjordes avsittning och ytterligare en visitation av utrustningen innan inmarschen till Östra valvet med kronfänriken i täten hållandes Livgardets fana. Väl i Östra valvet grupperade manskapet till respektive plats. Därefter genomfördes kontroller av utrustning samt förövning. När klockan slog 09:20 anlände H.M Konungen till Östra valvet och hälsade på plutonen:

– God dag, livgardister.

Avlämningen sker

H.M Konungen inspekterade grenadjärvaktchefen från topp till tå och gick därefter vidare upp för trappan för att göra sig redo att ta emot den första av fyra ambassadörer.

Ambassadörerna anlände från utrikesdepartementet till slottet i Karl XV:s paradkupé dragen av fyra hästar. Varje ambassadör hade cirka 15 minuter tillsammans med H.M Konungen, därefter lämnade de slottet. De fyra ambassadörerna som besökte Stockholms slott i fredags kom från Libanon, Irak, Cypern och Sydkorea.