Garnison nord på seminarium gällande säkerhetspolitik

Under onsdagen genomfördes ett säkerhetspolitiskt seminarium på F 21 i Luleå. A 9, F 21 och I 19 fanns på plats när Försvarsminister Karin Enström och ÖB Sverker Göranson inte bara talade om Barents- och Arktisområdet, utan även om samarbetet mellan de olika nordiska länderna.

Björn Isaksson, systemledare på ArtSS, berättar om prestandan på Archer för nyfikna deltagare. Foto: Foto: Viktoria Välilä/ Försvarsmakten
Försvarsminister Karin Enström lyssnar till talare under konferensen. Foto: Foto: Viktoria Välilä/ Försvarsmakten
ÖB Sverker Göranson. Foto: Foto: Viktoria Välilä/ Försvarsmakten

– Samarbetet har utvecklats, men målet är att fördjupa vårt gemensamma arbete ännu mer, sade försvarsminister Karin Enström och tillade: 

– Två bra exempel på ett gott samarbete mellan två nordiska länder är Sveriges och Norges samverkan när det gäller Archer och övningen Cold Response.

Viktig fråga

Bakom seminariet står Folk och Försvar tillsammans med Regionalt Samverkansforum i Norrbotten. Drygt 140 deltagare fick under konferensen lyssna till olika talare, men även bekanta sig mer med Jas 39 Gripen och Archer. 

Syftet med seminariet är att bidra i den säkerhetspolitiska debatten genom att visa på utvecklingen i Barentsregionen, men även i vårt närområde. 

– Jag anser att det är viktigt att diskutera säkerhetspolitik eftersom det påverkar samhällets säkerhet överlag, det är en angelägenhet för alla, sade Lena Bartholdsson, generalsekreterare på Folk och Försvar.  

RFS är ett samverkansforum som leds av Norrbottens landshövding, där förbanden och kommunalråden i den kommun som har försvarssamverkan ingår. RFS har funnits under en längre tid och diskuterar främst samverkansfrågor mellan militär- och civil verksamhet, där mycket just nu handlar om personalförsörjning.