”Ett härligt sammansvetsat gäng”

Det är lördag morgon den 21 september på övning Höstlöv, soldater och reservofficerare är pigga med tanke på att de hade sin första mörkerskjutning med granatkastare kvällen innan.
– Det har gått bra, det var lättare är vad man trodde med materialhanteringen i mörker, berättar Tina Sundström, reservofficer vid 921:a pjäskompaniet.

Tina Sundström har bara positivt att säga om att tjänstgöra som reservofficer. Foto: Lovisa Johnsson/Försvarsmakten
Tina Sundström visar Johan Holmsten hur det ska gå till. Foto: Lovisa Johnsson/Försvarsmakten
Johan Holmsten och Tina Sundström. Foto: Lovisa Johnsson/Försvarsmakten

Norrlands skogar har slagit om till en färgglad skrud. Stämningen på grupperingsplatsen är god trots det växlande vädret som har övergått till ett ihållande regn.  Personalen på kompaniet har tagit ännu ett kliv på kompetensskalan under sitt deltagande i övning Höstlöv.

Positivt betyg
De flesta soldater och befäl som deltagit under Höstlöv har varit med sedan konceptet med deltidstjänstgörande soldater startade 2011. Några gjorde värnplikten tillsammans, några träffades på tidigare övningar och några är inte alls artillerister i grunden.
– Det är ett härligt gäng och man blir sammansvetsade snabbt, blandningen av människor är en del av charmen och det ger en bredd, säger Johan Holmsten, deltidssoldat.

Intensivt
Johan Holmsten jobbar som bilvårdare till vardags men gillar avbrottet och miljöombytet att få rycka in och arbeta som soldat några gånger per år. Det håller även förste sergeant Tina Sundström med om, hon studerar biomedicin med fysisk träning på heltid och är reservofficerare på deltid.
– Det blir intensivt och tiden utnyttjas till max. Vi utvärderas hela tiden för att kunna öva med den utbildningsståndpunkt vi har, sa Tina.
– Alla jobbar efter samma mål och en av fördelarna med att komma in bara några gånger per år är att alla blir ordentligt på hugget och går in för det helhjärtat, det märks att det är genomtänkta övningar från övningsledningens sida, det känns som ett öppet och ärligt förband, avslutade en nöjd Tina Sundström.