Ett avbrott från vardagen

Under hamnfasen i Karlskrona var det många fartyg som skulle bevakas och det arbetet utfördes inte bara av Marinbasens basskyddskompani utan även av personal ur Blekinges och Kalmars hemvärnsbataljoner.

"Det känns bra att kunna stå till tjänst och att det inte bara är övning" säger Rickard Båth och Mattias Johansson. Foto: Carolina L Nilsson
Martin Petersson var nöjd med sitt uppdrag som bestod i att från gruppbåt bevaka området. Foto: Carolina L Nilsson
FGS Karlsruhe från Tyskland och FS Primauguet från Frankrike var två av fartygen som låg förtöjda ute på Verkö. Foto: Carolina L Nilsson
Bevakningen skedde både från kajen men också från båt. Foto: Carolina L Nilsson

Ute på Verkö låg fartygen HDMS Absalon från Danmark, FGS Karlsruhe från Tyskland och FS Primauguet från Frankrike. Där hade man byggt en tillfällig ”check point” där de som deltog ur hemvärnet kunde sköta bevakningen av området och fartygen men även äta och sova. Förbandet har bestått av allt från skyttesoldater till en ställföreträdande kompanichef med den gemensamma nämnaren att de har behörighet att verka som skyddsvakter.

– Det är här är en av våra uppgifter och något vi har tränat på. Att få göra det skarpt är väldigt nyttigt för många av deltagarna, säger Ronnie Nilsson, chef för förbandet.

Första skarpa uppgiften

För Martin Petersson som till vardags, inom hemvärnet, är båtgruppchef för stridsbåt 90 är det första gången han deltar i en skarp uppgift.

– Det känns överlag bra men det skulle behövas mer folk i båtgruppen så vi hade haft bättre möjligheter att lösa av varandra, säger Martin.

Martin Petersson gjorde värnplikten 2003-2004 på Muskö och var båtchef på stridsbåt 90 och eftersom han trivdes med den tjänsten valde han att gå med i hemvärnet för att få möjlighet att få fortsätta köra stridsbåt.

Mattias Johansson och Rickard Båth från Karlshamn respektive Backaryd är på plats och ser dagarna som ett kul avbrott från vardagen.

– Vi fick kritik i början för att vi var för hårda och då fick backa lite men nu tror vi att vi har hittat rätt nivå på hur vi ska utföra arbetet, säger Mattias.

De fyrtio hemvärnssoldaterna fortsatte sin insats fram till måndagen då fartygen lämnade kajen för att påbörja övningsmomenten till sjöss.

Nothern Coasts 2013

Northern Coasts, NOCO 2013, är en marin multinationell övning där NATO- och EU-länder bjuds in att delta.

Antal deltagare:
Cirka 2 500 sjömän och soldater från 14 olika länder

Övningsdatum:
6 – 19 september

Övningsområde:
Södra och mellersta delarna av Östersjön och något in över land från nordöstra Skåne, Blekinge, Kalmar län, Östergötland till Södermanland och Gotland.