"Det här slår allt"

USA:s president Barack Obama har landat i Sverige.

USA:s president Barack Obama har landat i Sverige. På grund av det enorma säkerhetspådraget kommer de flesta av oss endast kunna se presidenten genom medias kameralinser. Soldaten Joel Groth är inte som oss andra, för han var nämligen på plats på Arlanda för att möta presidenten.

"Det är stort att få stå och hälsa presidenten välkommen tillsammans med duktiga kollegor från Försvarsmakten, säger Joel Groth." Foto: Ola Jansson
Soldaterna visiterades av Secret Service och bussarna genomsöktes av bombhundar på Arlanda. Foto: Ola Jansson
Strax efter klockan 10 på förmiddagen anlände presidenten till Arlanda. Foto: Ola Jansson

– Det här är väldigt stort, helt klart det största jag har varit med om på min tid på Livkompaniet och vi har ändå varit med om mycket. Det här slår allt, säger Joel Groth. 

Tillsammans med 32 kollegor från Livkompaniet ingick Joel Groth i hedersvakten. Utöver det fanns fanvakten på plats som bestod av ytterligare tio kollegor. Även Arméns musikkår var på Arlanda för att välkomna presidenten. 

– Vi hade ingen direktkontakt med presidenten men han var ungefär fem meter ifrån oss. Vi uppträdde såklart professionellt genom att ha tjänsteminen på och tittade rakt framåt, säger Joel Groth.

Inför besöket har Joel Groth och de övriga från Livkompaniets första pluton övat extra mycket på bland annat exercis. Och han snålar inte med berömmet till kollegorna.

– Vi har drillats extra inför uppgiften som alla genomförde på ett utomordentligt sätt. Sergeant Nilsson och sergeant Lantz har gjort ett mycket bra jobb som har förberett oss så väl.  

Förutom arbetsuppgifterna vid Arlanda har Livkompaniet, som är en del av Livbataljonen, även uppgifter att utföra under morgondagen i samband med det planerade slottsbesöket.

Den enhet som samordnar besöket på slottet från Försvarsmaktens håll är kommendantstaben där Richard Beck-Friis Häll är chef.

– Det kommer att bli ungefär som vid prinsessornas bröllop. Bilar kommer att genomsökas och säkerheten kring arrangemanget är hög, säger Richard Beck-Friis Häll.

Stödjer polisen

För att förenkla kan man säga att Livkompaniets arbetsuppgifter under presidentbesöket är att hantera det statsceremoniella.  Men det finns andra enheter från Försvarsmakten som understödjer polisen i säkerhetsarbetet kring presidentbesöket.  Militärregion mitt (MRM) är den enhet som samordnar Försvarsmaktens stöd till polisen och en av arbetsuppgifterna är att övervaka luftutrymmet med mobila radaranläggningar. Dessa radaranläggningar bevakas i sin tur av delar ur Livgardets 7:e bataljon. Förutom att övervaka radaranläggningarna fyller 7:e bataljonen även en annan viktig funktion då de genom sin fysiska närvaro ger extra ögon som kan bevaka luftutrymmet. 

– Maskiner i all ära men den mänskliga närvaron är nödvändig, säger Torbjörn Engelkes som är operationsledare på MRM.

”Bara halvvägs igenom”

För Joel Groth och de övriga från Livkompaniet väntar nu återfärd till kasernen för att återställa utrustningen. Imorgon ska Joel och resten av kompaniet återigen vara i närheten av Barack Obama då ett besök på Stockholms slott är inplanerat för presidenten. 

– Vi är bara halvvägs igenom besöket. Vi är inte klara förrän presidenten har lämnat slottet imorgon. Halva jobbet är gjort och än så länge har det gått bra, säger Joel Groth.