”Det är en risk att transportera en patient under natten”

Klockan är närmare tolv på natten. Plötsligt knackar någon på dörren till hytten. Hon är inne i den djupaste drömmen. Hon vet inte om det här är en del av övningen eller på riktigt. Allt hon hinner uppfatta är att någon är på väg till fartyget och behöver medicinsk vård med detsamma.

Emil, Stina Sri, Mattias och Susanne lyssnar fokuserade på genomgången.
Emil, Stina Sri, Mattias och Susanne lyssnar fokuserade på genomgången. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Emil Andersson testar att sätta på en nål för första gången.
Emil Andersson testar att sätta på en nål för första gången. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Läkaren Ylva Lindström utbildar ombord.
Läkaren Ylva Lindström utbildar ombord. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Läkaren Ylva Lindström utbildar ombord.
Läkaren Ylva Lindström utbildar ombord. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Ylva älskar sitt jobb.
Ylva älskar sitt jobb. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten

Vi befinner oss ombord på HMS Trossö under övningen Northern Coasts. Men det här är ingen övning utan i högsta grad verklighet för flottiljens nya läkare Ylva Lindström som under första natten får in en patient.

Patienten har transporterat från HMS Ven. Hon är blek, har feber, hög puls och kraftig värk i ryggen. Något som indikerar på njurbäckeninflammation, en besvärligare form av urinvägsinfektion.

– Min första tanke var att det är en risk att transportera en patient under natten, och att ingen hade diskuterat det med mig. Men det var bra att hon kom in när hon gjorde det, säger hon.

Ylva Lindström är 31 år och jobbar vanligtvis som narkosläkare i Kristianstad. Hon är en av de nyutexaminerade reservofficerarna från Försvarsmedicincentrum, och har dessförinnan jobbat som fartygsläkare på skonertdivisionen. Det var här hennes intresse för en framtida tjänstgöring inom Försvarsmakten växte fram. Idag ingår hon som en del av staben under övningen och försöker bekanta sig med sin nya arbetsplats. Egentligen ska de vara två ombord, en läkare och en sjukvårdare, men för tillfället får hon klara sig själv.

– Det är som en hel annan värld, i land är allting så mycket enklare, men när det gäller själva sjukvårdsbiten är det i princip samma sak. Utmaningen är att man ska klara av att göra samma sak ute till sjöss, säger Ylva Lindström.

När patienten är på plats får hon dropp. Ylva ser även till att kolla de olika blodvärdena i kroppen, hon tar en snabbsänka som visar sig vara kraftigt förhöjd och hon kopplas till intensivvårdsövervakningen. Det blir en kur av antibiotika på tio dagar och vila som gäller framöver för patienten innan tjänsten kan återtas. 

– I den bästa av världar slipper jag göra något, när ingenting händer, när ingen blir skadad eller behöver min hjälp. Då kan jag istället vara närvarande i besättningen och planera olika utbildningsmoment, säger hon.

Under dagen får Ylva besök av kockarna som också har befattning som sjukvårdare. Under den närmsta timmen ska de öva på att sätta nålar på varandra. För vissa är det första gången, medan andra ha gjort det några gånger tidigare. Ylva går igenom hur man gör, steg för steg innan de får testa på varandra.

– Jag tycker att de är jätteduktiga. Några behöver dock öva lite mera, men skam den som ger sig! Säger hon.

När hon inte utbildar eller tar hand om patienter ser Ylva till att läsa in sig i stabsarbetet och tar reda på vad som behöver beställas till sjukhytten.

– Jag har lärt mig så mycket genom att vara ute såhär och jobba som läkare under dessa annorlunda förutsättningar. Jag har växt i min roll och har lärt mig att ta snabbare och svåra beslut, och det gillar jag, säger Ylva Lindström.