Uppdraget slutfört

Nu har de två Helikopter 15 som ingick i Operation Atalanta återvänt till Sverige. Under fyra månader har de varit baserade på HMS Carlskrona i farvattnen utanför Somalias kust. Nu väntar karantän och en ordentlig genomsyn innan de träder i tjänst igen.

I slutet av mars lämnade helikoptrarna Sverige i en snöstorm för att nu återvända fem månader senare till lätt duggregn. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

I helgen återvänder HMS Carlskrona till Sverige men de två helikoptrarna fick åka i förväg, ombord på ett C-17 transportflygplan. Kvar i Djibouti var då ett 20-tal personer som rev den tillfälliga camp som under Operation Atalanta upprättades på en fransk flygplats. Sist att plockas ner var sambandsutrustningen, innan de sista containrarna flögs hem under tisdagen.

Helikoptrarna står nu i karantän under tio dagar på Helikopterflottiljen i Linköping. Visserligen är de ordentligt städade i samband med att de förbereddes för hemfärd men för att var säker på att inte småpartiklar som till exempel jordrester följer med blir det först karantän och en, tro det eller ej, veterinärbesiktning. Efter att ha varit i kontakt med saltvatten under så lång tid måste också en del reservdelar bytas ut. Främst gäller det mindre delar som till exempel skruvar.

Nästa stora uppdrag för tredje helikopterskvadron i Ronneby och helikopter 15 är att delta i marinövningen Northern Coasts 2013 i Östersjön två veckor i mitten på september. 

Lasse Jansson