Soligt och folktätt på Regementets dag

Uppemot 10 000 besökare kom för att delta i aktiviteterna på regementets dag på P 7 i helgen.

Det gäller att ta i för att klara fystesterna till GMU. En av besökarna, Isak Linse, hade hjälp av att han tränar fotboll och styrketränar på fritiden. Foto: unknown
Många var inblandade i införandet av nya Pansarterrängbil 360. Vid talarstolen från vänster: Anders Carell, FMV, Jörgen Forberg, ställföreträdande chef P 7, Michael Nilsson, chef P 7, Stefan Andersson, chef för produktionsledningens arméavdelning. Foto: unknown
Jessica Spjuth gillade alla knappar inne i Stridsfordon 90 men tyckte att det var svårt att se ut. Foto: unknown

Besökarna var allt från soldaternas familjemedlemmar, till nyfikna från allmänheten som ville göra en trevlig söndagsutflykt. En viktig punkt i programmet var överlämnandet av nya Pansarterrängbil 360.

Det myllrade av människor som tittade och kände på militär materiel, pratade med veteraner eller värmde sig i sensommarsolen medan de lyssnade på något av styckena som musikkåren framförde. Dagen bjöd på såväl ceremonier som markstridsförevisningar och en flyguppvisning med Jas 39 Gripen.

Vid friskvårdstältet kämpar Isak Linse, 18 år från Lund, med att hålla hakan ovanför chin-stången. Han har precis gått ut gymnasiet och är intresserad av att göra grundläggande militär utbildning, GMU.

– Det hade varit roligt att prova på. Jag tror det hade varit nyttigt att lära sig lite disciplin och det kan också vara bra att prova på att flytta hemifrån ett tag. Sen får man nog träna rätt mycket under utbildningen, säger Isak Linse.

Efter att ha genomgått tre av de fystester som sökande till GMU får göra är Isak märkbart trött men är nöjd med att han blev godkänd på testerna och fick prova på vilken sorts tester som väntar om han söker GMU.

Lite längre bort, uppe på ett Stridsfordon 90 står Jessica Spjuth, 8 år, som är där tillsammans med sin pappa Ola. Han gjorde själv värnplikten på P 7 och tyckte att det vara roligt att nu flera år efter värnplikten komma tillbaka till regementet.

Utnämningar och överlämningar

Under en ceremoni utnämndes Sofia Elmehed och Jörgen Erdmann till kaptener och Viktor Tellberg till fänrik. Senare under dagen lämnade Försvarets materielverk (FMV) över nya Pansarterrängbil 360 som ska ersätta Pansarterrängbil 203 på P 7:s stående bataljon; 71:a bataljonen. Under pompa och ståt rullade brigadgeneral Anders Carell, FMV, in med Pansarterrängbilen på ceremoniområdet och överlämnade den till överste Michael Nilsson, regementschef på P 7.

Instruktörer utbildas nu på 71:a bataljonen för att täcka behovet som finns för de sammanlagt 80 nya fordonen som ska användas på bataljonen.