Samverkan vid en polisstation

Ett par gånger i veckan gör den civil-militära samverkansgruppen besök på olika platser i operationsområdet för att till exempel stötta en polisstation med material.
Samverkansofficeren Mikael berättar att det ibland saknas så basala saker som vatten och att det då blir det svårt för polis i en check point att genomföra sina uppgifter i värmen.

Svenska soldater håller vakt utanför polishögkvarteret i Chimtal medan samverkansofficeren träffar polischef och distriktsguvenör inne på polisstationen. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Lettiska soldater är med som vakter inne på polishögkvarteret. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Distriktsguvernören Haji Abdul Matin är relativt ny på sitt jobb. Han vill bland annat ha hjälp att byta ut eller rusta upp porten i entrén till polishögkvarteret. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Cimic, Civil Military Cordination, eller civil-militär samverkan, finns inte enbart för att ge stöd. Man är också ute efter att skapa bra kontakter för att få information om vad som händer i området där man driver stödprojektet.

Ett projekt kan vara allt ifrån att skaffa fram vatten till att bygga en check point. En till två gånger i veckan träffar samverkansgruppen afghaner som man samarbetar med.

I slutet på förra veckan var samverkansofficeren Mikael, tillsammans med en grupp soldater, till ett polishögkvarter i Chimtal. Det är ett område som länge tillhört de mer oroliga i norra Afghanistan, där Nordic Baltic Transiton Support Unit arbetar.

Distriktet Chimtal ligger ungefär fyra mil väster om Mazar-e-Sharif där Camp Northern Lights finns. Området är oroligt därför är motiverat att driva samverkansprojekt för att få utbyte av information.

Mikael berättar att det getts stöd till polishögkvarteret i Chimtal under en längre tid. Senaste bidraget är förutom vatten också kontorsutrustning och möbler.

Den insats som nu pågår i norra Afghanistan bär nummer 25. Sverige har bidragit militärt till Afghanistan sedan 2001 och haft Camp Northern Lights fungerande som bas sedan 2006. Det innebär att polishögkvarteret i Chimtal fått besök av svenska soldater många gånger.

Mikael har förståelse för att afghanska polischefer kanske emellanåt blir lite trötta på frågor från människor i svenska uniformer. Det är lätt att förstå, menar Mikael, och det är ett spel säger han. Det är ett fattigt land och exempelvis polisen här har inte mycket att röra sig med. Han säger att man som samverkansofficer inte får vara naiv.

Det här besöket är lite av en lägeskontroll. Mikael skaffar sig en uppfattning om vilka behov man har på polishögkvarteret. Det handlar också om att skapa förtroende. Både polischef och distriktsguvenören i området är nya på sina poster.

Civil-militär samverkan i Afghanistan