På jakt efter hemmagjorda bomber

IED:er, hemmagjorda bomber, är ett stort gissel för Afghanistan. Varje vägtrumma, grusväg, stig, träd eller mur kan innehålla en livsfarlig laddning.
– Den personal jag har är professionell och varma i kläderna. Finns det något där vi söker hittar vi det, säger kompanichefen Martin Myhrberg.

Hundföraren Johan pustar ut med kompisen och egna bombhunden Monster mellan arbetspassen. Uppgiften för dagen är att söka efter hemmagjorda bomber längs den milslånga huvudvägen i Sholgarah. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
För att komma till Sholgarah måste ett tusen meter högt bergspass passeras. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
Den lokale polisen meddelar att läget är lugnt i området för tillfället. Bara några mc-tjuvar har gripits föregående kväll. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
På väg till vissa högt belägna ”check points” måste branta backar passeras. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
Kompanichefen Martin Myhrberg och Kalle planerar kommande sökoperation. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
Kompanichefen Martin Myhrberg lägger upp planen tillsammans med gruppcheferna. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
Sökgruppen söker noggrant igenom ett misstänkt vägavsnitt. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
Hunden Monster går fram med piskande svans och sniffar efter explosiva ämnen. Ingen fara signalerar han. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
Gruppchefen Kalle tar ställning för att skydda den egna sökgruppen. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
Andra delar av enheten tar tillfälligt över arbetet och söker igenom området kring en kulvert längre fram. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten
Gruppen kan konstatera att kulverten inte innehåller några hemmagjorda bomber. Foto: Mats Laggar/ Försvarsmakten

Att alltid räkna med att bli utsatt för hemmagjorda bomber är något av en vardag för den svenska Afghanistanstyrkan - och de allierade enheter som patrullerar landet. Att under färd alltid söka och titta efter tecken som kan tyda på sprängladdningar ingår i rutinen. I veckan genomförde svenskarna en operation som resulterade i flera minsökningar. –I det här fallet hade vi information om att det tidigare skulle ha hittats IED:er i ett visst område. Vi beslutade oss därför för att åka dit - för att tala med polisen och söka efter den aktuella platsen - och andra. Detta är viktigt för att samla kunskaper. Information ger oss en bättre medvetenhet om situationen. Det i sin tur hjälper oss och ökar vår och andras säkerhet, säger Martin Myhrberg.

Under färden mot centrala delen av dalen Sholgarah, åtta mil söder om den svenska basen CNL vid Mazar-E-Sharif, stannar patrullen till vid flera olika strategiskt placerade polisbaser, ”check points”, för att tala med de lokala poliserna. – Vi fick bekräftat att de uppgifter vi hade om detta stämde. Det gjorde att vi också kunde hitta och undersöka den plats där IED:erna var utlagda - och andra känsliga avsnitt utefter vägen, säger gruppchefen Kalle - som för dagen ansvarade för en av de sökgrupper och den hundenhet som genomförde det skarpa uppdraget. Enheten hittade inga bomber. Dem hade lokalpolisens bombenheter redan plockat bort. – Vi hittade inga nya. Vilket på ett sätt var bra. Det är ändå viktigt att inte tappa fokus. Nästa gång kan vi göra det - och därmed se till att bomben desarmeras och inte skadar någon. Vi vill vara så säkra vi kan på att de vägar vi och våra allierade färdas på är helt säkra. Vi får aldrig sluta tänka på vårt och andras skydd. Det är mycket viktigt. Riskerna är reella här, säger Kalle.

Mats Laggar