Nu startar ungdomstävlingen

I helgen tävlar drygt 350 ungdomar från sex nationer i en av Sveriges äldsta ungdomstävlingar - Hemvärnets Ungdomstävling.

Funktionärerna provspringer hinderbanan. Den skall vara svår och jobbig men inte farlig. Foto: Nemo Stjernström/Försvarsmakten
Tjugotre tält har rests för de tävlande och deras lagledare. I varje tält ryms tjugo personer. Foto: Nemo Stjernström/Försvarsmakten

När tävlingen startades 1956 var det för att förbereda unga pojkar inför värnplikten. Innehållet var starkt influerat av dåtidens militära fälttävlingar. I dag är tävlingens uppgift att skapa intresse för Försvarsmakten men också ett sätt för ungdomarna från olika delar av landet och från olika länder att träffas och lära känna varandra. De flesta lagen är mixade och består av både tjejer och killar.

De svenska deltagarna tillhör ungdomsavdelningarna i hemvärnet, försvarsutbildarna och övriga frivilligorganisationer. Tävlingen där drygt 70 lag deltar startar tidigt på lördag morgon och elva olika grenar ska klaras av under två dagar. Alla grenarna genomförs i de natursköna områdena runt hemvärnets stridsskola i Vällinge, strax söder om Stockholm.

Följ tävlingarna på Hemvärnets stridsskolas facebooksida.

Nemo Stjernström