Hemma i Sverige

HMS Carlskrona och ME 03 är tillbaka från Somalias kust

Mötta av försvarsminister Karin Enström, generaldirektör Peter Sandwall, insatschef Anders Silwer och marininspektör Jan Thörnqvist kom HMS Carlskrona och ME 03 tillbaka till Sverige och Karlskrona. De mest förväntansfulla var dock alla de anhöriga på kajen som saknat sin besättningsmedlem.

Hemmahamnen i sikte efter nästan sex månaders bortovaro. Foto: Foto: Johan Melin/Försvarsmakten
Många kramar och pussar utväxlades på kajen. Foto: Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Chefen för ME 03 Mathias Jansson medaljerades först. Foto: Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten
Försvarsminister Karin Enström och generaldirektör Peter Sandwall tackade besättningen för insatsen. Foto: Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten

I ett strålande väder och till tonerna från Marinens musikkår löpte fartyget in genom Örlogshamnens pirar. Fyra månaders insats och ytterligare två månaders förflyttning till och från insatsområdet var slut.

Enligt gammal tradition förtöjer alltid långresefartyget exakt klockan 10, så även denna gång. Efter att fartygschefens familj, minister, general och amiral gått ombord börjar det stora kramkalaset där anhöriga och besättningsmedlemmar äntligen får träffas.

På rätt plats vid rätt tidpunkt

Besättningen har varit på rätt plats vid flera tillfällen under insatsen och så sent som natten före hemkomst gjorde man nytta i en sjöräddningsinsats.

  • Den 12 april upptäckte HMS Carlskronas helikopter en misstänkt piratbåt utanför Somalias kust. Personerna ombord avbröt då sin verksamhet och återvände till stranden.
  • Carlskrona bidrog, med sin närvaro den 6 juni, till att 14 indiska sjömän blev frisläppta av pirater efter 14 timmar som gisslan och kunde återvända till sina familjer istället för att sitta som gisslan under lång tid. Inget fartyg, förutom den nämnda indiska Dhowen, har blivit attackerat eller kapat mellan den 6 april och 6 augusti.
  • Natten före hemkomst fick HMS Carlskrona ett larm från ett fiskefartyg som var i problem och tog in vatten. Fartyget gick inte att rädda utan sjönk men kaptenen på fartyget räddades. 

Glädje och stolthet

- Ni har gjort en stor och viktig insats både för Sverige och för säkerheten i området men även för alla de nödlidande i Somalia som är beroende av hjälptransporter, sa försvarsminister Karin Enström när styrkan medaljerades.

Även marininspektör Jan Thörnqvist var nöjd och stolt idag. Han riktade ett tack till hela styrkan men också till alla de anhöriga som varit ifrån en familjemedlem under lång tid.

Närmast väntar ett par veckors arbete för besättningen med att återlämna materiel och förbereda fartyget för underhåll innan en välförtjänt ledighet väntar.