Från Sommarkrysset till Afghanistan

Kristian Kraftling har valt att vidga sin egen definition av begreppet pianist, i september byter Kristian musikproduktion i Sverige till underhållning i Afghanistan.

47:e hemvärnsbataljonen säkrar och vårdar en skadad motståndare. Foto: Jens Nordin/Försvarsmakten
Kristian Kraftling har för ett tag framöver bytt Gröna Lund mot gröna kläder. Foto: Robin Goncalves/Försvarsmakten
47:e Hemvärnsbataljon övar transport av VIP:s på gamla Falsterbo skjutplats, fältartisterna sitter tryggt i Bandvagn 206. Foto: Jens Nordin/Försvarsmakten
När transporten plötsligt övergår till en sammanstöt är skyddet av VIP en huvuduppgift. Foto: Jens Nordin/Försvarsmakten

I samma stund som konvojen stannar förvandlar två fordonsmonterade kulsprutor det annars fridfulla skånska landskapet till ett levande krigsdiorama. Order skriks ut högt för att överrösta automatelden som den 47:e hemvärnsbataljonen riktar i den omkringliggande terrängen.

När röken lättat och motståndet bekämpats samlas gruppen för att utvärdera insatsen, ett simulerat eldöverfall där en persontransport plötsligt attackeras.

– Vi var snabba ut för att sätta VIP i säkerhet, när vi gjorde avsittning så skadade en av dem benet. Vi spjälkade det och lade tryckförband på skadan, meddelar en av gruppcheferna.

VIP, very important person(s), är i det här fallet Kristian och hans kollegor i fältartistgruppen som nu övas inför sin stundande insats i Afghanistan.

– Vad vi just övat kommer inte vara en del av vår vardag. Men vi kommer att förflytta oss mellan de olika camperna. Därför är det viktigt att vi har den träning som krävs för att vi ska kunna möta även de mest oväntade scenarion, berättar Kristian.

Fältartisternas uppdrag är att, genom musik och underhållning, ge personalvård till svenska soldater och sjömän i Sverige och utomlands. De kommer inte att delta i insatsens kärnverksamhet, men de är en viktig stödfunktion för personalvården och för att upprätthålla sina kollegors moral.

– Här i Sverige är jag heltidsmusiker, tidigare har jag bland annat turnerat med Loreen på hennes konserter och spelat med E-type. Jag älskar att spela piano, men jag vill även känna att jag bidrar med något i en större kontext, fortsätter Kristian.

I september reser fältartistgruppen FS 25 till Afghanistan för att börja sin tjänstgöring. Förutom Kristian Kraftling så ingår åtta andra sångare, gitarrister och komiker. Vill du läsa mer om FS 25 och deras utbildning kan du följa deras blogg som finns här.

Robin Rutberg Goncalves