Ett nytt sätt att vakta slottet

För första gången bevakas Stockholms slott av en pluton bestående av enbart tidvis tjänstgörande soldater (GSS/T). Under fem av sommarens högvakter är det femte pluton från Livskvadron som skyddar det populära turistmålet.

Hela plutonen. Foto: Annika Gustafsson
Sol Leskinen (till vänster) tillsammans med två kollegor. Vaktavlösningen är precis avklarad och gänget väntar in nästa arbetsuppgift. Foto: Annika Gustafsson

Det känns bra att de litar på oss. Och uppenbarligen gör vi ett bra jobb för vi får väldigt mycket beröm, säger Sol Leskinen i femte pluton.
Plutonen har anställts för att lösa bemanningen under sommaren, för som på de flesta arbetsplatser råder det semestertider även på Livgardet. Visserligen går alla förband högvakt men huvudansvaret vilar på Livgardet.
– Det har visat sig vara mycket lyckat och man känner sig lite stolt när samtliga gör en perfekt och väl synkroniserad vaktavlösning. Jag vågar påstå att detta är statsceremonier i världsklass, säger Joakim Martell som är ställföreträdande regementschef på Livgardet.

En positiv utveckling

Under sommarhalvåret genomförs cirka 80 högvakter, ungefär hälften till fots och resterande till häst. Många av soldaterna i femte plutonen är studenter som är tidvis tjänstgörande under sommarens studieuppehåll. En av dem är gruppchefen Mattias Huledal som tycker att disciplinen från skolbänken avspeglar sig när de tjänstgör inom försvaret. 
– Alla är väldigt duktiga på att ta eget ansvar vilket ger en otroligt bra arbetsmoral i plutonen, säger Mattias Huledal. 

Redan förra året bevakade Livgardet ett skyddsobjekt med en pluton bestående av enbart GSS/T-soldater. Då var det Drottningholms slott som skyddades av de tidvis tjänstgörande och det sker även i sommar. Enligt Joakim Martell har många av de tidvis tjänstgörande  tidigare varit kontinuerligt anställda eller gjort värnplikt vid enheter med mycket statsceremoniell verksamhet. 
– Och nu kommer de tillbaka till oss som tidvis tjänstgörande soldater och gruppbefäl. Det tillsammans med motivation och bra förberedelser ger denna goda utveckling vi nu ser, säger Joakim Martell.

Annika Gustafsson