Då – ammunitionsröjning. Nu – finbesök

173000 granater med en ostabil laddnig skulle oskadliggöras. Lägg även till att sjön, Ala Lombolo, som ammunitionen låg i, är en av de mest förorenade sjöar som finns inom Sveriges gränser. Uppgiften utdelades till Försvarsmakten och en stor del löstes av Röjdykardivisionen från Fjärde sjöstridsflottiljen. Idag är uppgiften i princip löst och nästa uppgift tar vid – besök av överbefälhavaren, Sverker Göranson, på basen i Skredsvik. Jobbet kan minst sagt vara varierande.

Cecilia Widegren från Moderaterna var också på besök. Hon passade på att titta på de förevisningarna som genomfördes. Foto: Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Fredrik Hyllander förevisar det nya luftpaketet som röjdykarna använder när de dyker. Foto: Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Sverker Göranson fick prova på hur det är att vara röjdykare. Foto: Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Det krävdes lite ny taktik för att hitta ammunitionen i sjön Ala Lombolo då den låg djupt nersjunken i botten. Foto: Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten

Det var i förra veckan som huvuddelen av personalen från Röjdykardivisionen återvände till basen i Skredsvik i en lång kortege av lastbilar, efter att ha genomfört jobbet i Ala Lombolo. Idag väntar en annan uppgift – visa upp och förklara vilka möjligheter och begränsningar som Röjdykardivisionen har, för Försvarsmaktens överbefälhavare.

När förbandsdelen bildades 1952 så arbetade röjdykaren med att lokalisera och oskadliggöra ammunition under ytan. Idag så jobbar röjdykaren även på land och utrustningen som används är mycket mer avancerad och högteknologisk.

Överbefälhavaren, ÖB, får många förevisningar och en hel del information under denna dag. Fredrik Hyllander är en av medarbetarna som håller en mycket uppskattad dragning om röjdykarnas utrustning för ÖB.

– Jag tror att han nog har koll på det mesta, men något nytt kommer har han säkert att ha lärt sig. Det är inte varje dag som man får stå framför en fyrstjärnig general och prata jobb, så man får väl komma ihåg denna dag när mindre roliga dagar inträffar. De finns ju de också, dock hör de inte till vanligheten på Röjdykardivisionen, säger Fredrik och ler.

Men han får inte bara sitta eller stå och lyssna på föredrag, efter lunch blev det dags att byta om till torrdräkt. Det var dags för det ökända 57 centimetersdyket. En röjdykare dyker normalt inte djupare än 57 meter men på grund av säkerhet så fick ÖB endast testa all utrustning och simma vid ytan. Vidare väntade en löprunda på området. Lars Ekman stod för sällskapet och med tanke på hans fysiska meriter med bland annat vinster i Öloppet, Ångaloppet och en första plats i det Nordiska mästerskapet i Marin femkamp så var nog tempot allt annat än behagligt.

Vad tyckte då Överbefälhavaren, Sverker Göranson om besöket?

– Det har varit ett mycket bra besök. Ytterligare ett förband i Försvarsmakten där professionalism och kvalité präglar personalen. I Skredsvik finns en grupp människor som vet vad de gör och gör det med bravur, säger Sverker Göranson.

Verksamheten fortsätter i högt tempo på Röjdykardivisionen, fler besök väntar och så även insatser i och utanför Sverige.