Ala Lombolo – snart sanerad

Igår avslutades jakten på de 173 ammunitionslådorna i Norrbottens mest förorenade sjö, Ala Lombolo. Miljöinsatsen i Kiruna har engagerat en hel kommun och även bidragit till Försvarsmaktens största ammunitionsröjningsinsats med personal från sex olika förband.

Här vid sjön Ala Lombolo har man sökt av ett område på cirka 22000 kvadratmeter totalt under sommaren. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
"Lysande!" Insatschefen får under onsdagen besked om att ytterligare två lådor har hittats. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Förutom att dyka får Jonathan Andersson även ta hand om allt annat runtomkring. Så som förberedelser och vård av materiel. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
En av lådorna i nästintill perfekt skick. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten

– Resultatet är bättre än vad vi hade förväntat oss. Vi trodde inte att vi skulle hitta så här mycket av den dumpade ammunitionen redan under första sommaren, säger insatschefen Johan Widerberg från Fjärde sjöstridsflottiljen.

Totalt har 172 av 173 lådor hittats. Och efter två månaderär nu årets insats över. Men Försvarsmakten har fram till december 2014 på sig att slutföra uppdraget innan SGU, Sveriges geologiska undersökningar som har huvudansvaret för saneringen kan påbörja sitt arbete.

– Vi trodde att vi skulle ha cirka 20 lådor kvar till nästa år, så det är tur att det bara är en låda kvar. Det är positivt. Men självklart hade vi hellre hittat den och inte behövt åka upp hit igen nästa år, säger Johan Widerberg.

Arbetet vid sjön har varit väldigt omfattande och påbörjades förra året då röjdykardivisionens personal lokaliserade samt märkte upp en stor del av ammunitionen.

Med hjälp av en metalldetektor har dykarna markerat ut var lådorna fanns. En och en markerades lådorna med en boj och ett nummer för att hålla reda på antalet. Lådorna transporteras sedan in i land där man spolade rent från alla möjliga gifter. Lådorna placerades sedan i en kammare för att köras vidare till Kalixfors skjutfält där de sprängdes under kontrollerade former. Detta gjordes måndag till fredag, vecka för vecka, ända sent in på kvällen.

Förhållande har inte varit lätt för röjdykarna. Sikten har varit lika med noll och lådorna har legat långt ner i botten.

– Det känns bra för man gör verkligen skillnad. Man jobbar för miljön och man får göra en insats hemma i Sverige, säger Jonathan Andersson från röjdykardivisionen.

Personalen åker hem idag över helgen och det som återstår nästa vecka är att plocka ihop och återställa området vid Ala Lombolo till dess ursprungliga skick.

– I dagsläget räknar vi med att insatsen fortsätter som planerat nästa år, säger Johan Widerberg.

Leah Zepeda Jorsell