Ungdomar på kurs

Från Eskilstuna i söder till Gällivare i norr kommer de. Ungdomarna som checkar in på Norrbottens flygflottilj för att under två veckor prova på Försvarsmaktens verksamhet.
– Jag hittade information på facebook om kursen. Jag ville prova på och se hur det är. Därför är jag här, säger Emil Lindqvist från Gällivare.

22 ungdomar tillbringar två veckor av sommarlovet i försvaret. Emil Lindqvist och hans grupp redovisar ett genomfört moment för Yasmine Lundin. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
I slutet av kursen så genomförs en tillämpningsövning där ungdomarna får praktiskt testa sina nya kunskaper. Ett delmoment är orientering i terrängen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Kurschef Fredrik Wiberg tittar till vindskydden som ungdomarna bygger. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Andra natten i fält ska ungdomarna bygga ett vindskydd som de ska övernatta i. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Han är en av 22 deltagare i årets sommarkurs för ungdomar som är nyfiken på och vill prova på Försvarsmaktens verksamhet. Emil Lindqvist visste inte mycket om verksamheten innan denna första kontakt med Försvarsmakten.

– Jag har lärt mig mycket. Att ta ansvar, ta hand om kamrater och ta initiativ, säger han.

Utbildningen är även en lagarbete, något som Emil Lindqvist tycker är jätteviktigt.

– Det är det som får alla att må bra, konstaterar han.

Kurschefen Fredrik Wiberg berättar om att kursen även är en intresseväckare för ungdomar som vill veta mer om Försvarsmakten och få en inblick i verksamheten. Han vill att de ska våga prova nya saker.

– Det går riktigt bra, de är positiva och ambitiösa. I början är de tveksamma och lite försiktiga, men efteråt när de fått insikt att de klarar av mer än de tror, ser jag att de även växer som människor, säger Fredrik Wiberg.

Under de två veckorna får de inte bara lära sig att bädda sängen snyggt och prydligt. Sjukvård, försvarsupplysning, orientering och genomförande av studiebesök är andra aktiviteter som står på programmet.

– Och så hittar man nya vänner, säger Emil Lindqvist.

I slutet av kursen får de testa sina nya kunskaper med att sova ute i fält två nätter tillsammans med, inte bara instruktörerna, även alla mygg.

– Ingen fara, jag är van, säger han lugnt.

Att bädda sängar enligt anvisning, förflytta sig i terrängen med buren utrustning och nätter i fält är några av de saker som gett Emil Lindqvist mersmak. 

– Förhoppningsvis får jag ett jobb inom Försvarsmakten efter att jag gått ut gymnasiet och gjort grundläggande militärutbildning, säger Emil Lindqvist.

Det sista som ungdomarna får göra är att vårda och lämna tillbaka den materiel som är använd. Sedan fortsätter sommarlovet.

Louise Levin