Talang som siktar högt

Vägen mot en OS-medalj börjar med en grundläggande utbildning för frivilliga, GU-F, för Sveriges bästa junior på längdskidor. Under två veckor genomför Oscar Ivars en utbildning som främst riktas mot ett engagemang i Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna.
– Jag är här för att genomföra utbildningen, sedan väntar en befattningsutbildning innan jag blir signalist i Frivilliga radioorganisationen, FRO, säger han.

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Innan de 21 deltagarna får skjuta med AK4B måste de avlägga godkänt skriftligt prov. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Utbildningen arrangeras av Luftstridsskolan och Flygvapenfrivilliga. F 21 stöttar med instruktör, lokaler och viss materiel. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Oscar Ivars, närmast i bild, är redo för visitation före skarpskjutning. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Nu öppnar sig en möjlighet för 19-åringen från Vansbro som tar klivet från junior till senior – att kunna satsa på skidkarriären samtidigt som han uppfyller en viktig roll i den svenska försvarsmakten.

Målet är klart för Oscar Ivars och han siktar högt.

– Pallplats på OS om fyra år. Jag måste ha en hög målsättning, säger han med ett leende.

Nu gäller det främst om att sikta rätt under GU-F:en. Schemat för utbildningen är fulltecknat och mycket tid läggs på vapentjänsten. Allt är noga planerat och ingen får skjuta innan de avlagt ett godkänt skriftligt säkerhetsprov, övat på hanteringen av vapnet, visat att de kan göra säkerhetsåtgärder och själva känner sig trygga att de kan hantera vapnet.

– Det skriftliga provet gick bra. Vi har haft grundlig genomgång innan, säger Oscar Ivars.

De som genomför utbildningen har oftast ingen erfarenhet av Försvarsmakten sedan tidigare. Bara det att klä sig i uniform är en omställning.

– Omställningen är stor. Det är bara att gilla läget. I övrigt har jag inga särskilda förväntningar. Vi kommer att lära oss mycket och få en inblick i Försvarsmakten och hur det fungerar, säger han.

Under utbildningen har de både teori och praktik av exempelvis, sjukvård, släcka bränder och förläggningstjänst. Mest tid, 40 timmar, ägnas åt vapentjänst enligt gällande skjutreglemente. I slutet av utbildningen genomförs en tillämpad övning och utbildningskontroll.

Ambassadör för Försvarsmakten

Oscar Ivars har haft en framgångsrik säsong i skidspåren med bland annat vinst i Scandic cup och brons i stafetten under Junior-VM. Han direktrekryterades till militära landslaget i längdskidor av grenledaren Mats Olander från Norrbottens regemente, I 19.

– Vi för en dialog med svenska skidförbundet och de som hamnar precis utanför landslagets träningsgrupper har vi möjlighet att rekrytera. Den fysiska träningen är viktig för oss i Försvarsmakten. Med talanger som Oscar har vi förhoppningen att kunna förvalta talangen, och få en positiv utveckling för honom, säger Mats Olander.

Karriären i Försvarsmakten har startat för Oscar Ivars i och med GU-F.

– Målet är att nå framgångar i Militära världsmästerskapen och få goda ambassadörer för Försvarsmakten, avslutar Mats Olander.

Louise Levin