Soldatyrket gav en ny karriär

Förra året var den välutbildade mångsysslaren Jack Makoczewski arbetssökande. Nu har han två arbetsgivare – Försvarsmakten och IBM. En karriärutveckling som har blivit möjlig tack vare den nya anställningsformen GSS/T.

Marianne Kjellberg har varit en av de drivande i samarbetsprojektet. Foto: Antonio Olaya/ IBM
”Jag tror att två arbetsgivare att kommer göra att jag är på tårna hela tiden och det kommer aldrig bli tristess", säger Jack Makoczewski.

Hästskötare, flerspråkig, magisterexamen, värnplikt, bott utomlands, lagerarbetare, resvan och driven. Jack Makoczewski har många meriter på sitt cv men brottades ändå med arbetslöshet under en längre tid. Sedan sökte han en tjänst som tidvis tjänstgörande (GSS/T) och fick jobbet, vilket ledde till anställning på IBM.

– Det känns väldigt bra. Det är en stor personlig utmaning och jag har tackat ja till IBM för jag ser stora utvecklingsmöjligheter, säger Jack Makoczewski.

Han är en av fem tidvis tjänstgörande som har blivit erbjudna att ingå i ett unikt samarbetsprojekt mellan datajätten IBM och Försvarsmakten. Samarbetet är ett steg i riksdagsbeslutet att en stor del av personalförsörjningen inom Försvarsmakten ska baseras på GSS/T. Att det är just IBM som blir den första samarbetspartnern beror bland annat på att IBM och Försvarsmakten redan har ett fungerande samarbete, och att IBM ser Försvarsmakten som en av sina viktigaste kunder.  För IBM betyder projektet att de får personal med stor intern kunskap om Försvarsmakten, men de ser också andra fördelar. 
– De här personerna är ordningsamma och strukturerade, tränade att ta ansvar, har samarbetsförmåga och kan arbeta under stress, säger Marianne Kjellberg på IBM.

Hoppas på ringar på vattnet

Vanligtvis behövs högskoleexamen för att få anställning på IBM, något som man här gör avkall på för att få in en så bred grupp med yngre människor som möjligt. Däremot kräver man gymnasiekompetens och ett stort teknikintresse, något som Jack har. Han har förvisso även högskoleutbildning, men han tror att han skulle fått svårare att komma in på IBM på egen hand.

– Det är otroligt tuffa antagningskrav till exempelvis IBMs traineeprogram, men genom att jag är GSS/T blev det här ett sätt att komma in i organisationen.
 
Marianne Kjellberg hoppas att Jack och de andra i projektet blir tillsvidareanställda hos IBM när projektet tar slut. Hon hoppas också att IBMs initiativ kan visa andra inom näringslivet vilka fördelar det finns med att anställa tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän.

– Jag ser framför allt att andra redan existerande leverantörer till Försvarsmakten kan använda GSS/T på samma sätt som vi gör, säger Marianne Kjellberg.

Jack Makoczewski kommer att påbörja sin anställning hos IBM i september och arbetsuppgifterna kommer bland annat vara enklare programmering. Fram till dess tjänstgör han som gruppchef på Livskvadron. Där har han varit sen början av året och han kommer även att finnas där med jämna mellanrum under projektets tid. Han har skrivit på för Försvarsmakten i åtta år, tjänsten på IBM tar slut i december 2014.

– Det är en utmaning att lösa alla uppgifter jag får men problemlösande är något jag har lärt mig i Försvarsmakten. Och jag vill lösa dem bättre än vad IBM förväntar sig - mitt mål är att överträffa de krav de ställer på mig.

Annika Gustafsson