På patrull i väst

Längs den krokiga dammiga vägen slingrar sig den svenska fordonspatrullen försiktigt framåt under en obarmhärtig sol. Målet är den lilla lokala polisstationen i byn Tana några mil väster om staden Balkh i norra Afghanistan.
– Att möta Afghanska poliser öga mot öga och utbyta information ger oss en bättre bild av läget. Det skapar säkerhet för både oss och de Afghanska myndigheterna, säger patrullens chef Alexander.

Den svenska patrullen åker genom den Afghanska landsbygden på väg till ett besök hos den lokala polisen. Längs vägen passerar vanligt folk, på väg till sina odlingsmarker. Foto: Mats Laggar
Patrullchefen Alexander ser den personliga kontakten med afghaner som avgörande för säkerheten - för såväl svenskar som afghaner. Foto: Mats Laggar
Polischefen i Balkh välkomnar svenskarnas besök. Utbyte av information ökar hoppet om ett fredligt Afghanistan, menar han. Foto: Mats Laggar
Alexander samtalar med lokala polisen i Tana. Foto: Mats Laggar
Alexander samtalar med lokala polisen i Tana. Foto: Mats Laggar
Landskapet väster om storstaden Mazar-e-Sharif är förvånansvärt grönt och uppodlat, tack vare ett sinnrikt system av bevattningskanaler. Foto: Mats Laggar
Svenskarna stannar till vid huvudvägen för att besöka landsvägspolisens bas. Foto: Mats Laggar
Foto: Mats Laggar
Foto: Mats Laggar
Foto: Mats Laggar

Den multinationella förbandet Nordic Baltic TSU, där den svenska Afghanistanstyrkan dominerar, genomför regelbundet patruller i ansvarsområdet i norra Afghanistan för att få en uppdaterad bild om vad som händer i området. Ett sätt för att få nya färska kunskaper om situationen är att helt enkelt åka ut till polisens olika anläggningar - polisstationer, ”checkpoints” och baser.

Dagens patrull börjar med ett besök hos chefen för polisens provinshuvudkvarter i den historiska staden Balkh.
– Just nu är säkerheten bra i mitt område. För en tid sedan var det några talibaner här. Jag är mycket glad för dessa personliga kontakter med er. Vi och ni önskar alla en bättre säkerhet - så att stödet till det civila samhället kan öka. Så att fabriker byggs. Så att folk kan få ett jobb att gå till. Det är nyckeln till en fredlig utveckling. Det är framtiden för Afghanistan, säger polischefen Abdul Wodod.
Efter mötet är Alexander nöjd.
– Möten som dessa är mycket viktiga för oss. Den personliga kontakten ger så mycket mer. Vi får veta vad de tycker är viktigt och vi kan berätta vad vi kan bistå med. Möten som dessa ger bättre säkerhet för oss - och för afghanerna, säger han.

Genomsök efter explosiva ämnen

På vägen mot nästa mål, den lilla lokala polisstationen i byn Tana, stannar kolonnen till.
– Vid minsta lilla misstanke om fara för exempelvis en IED (hemmagjord bomb) genomför vi ett så kallat sök. Vi genomsöker vägen och området. Om något finns längs vår väg så hittar vi det. Våra soldater är mycket kompetenta och professionella. Vi har också andra resurser som hundar, som hittar minsta spår av explosiva ämnen, säger han.
När patrullen åker vidare passerar kolonnen en delvis söndersprängd kulvertbro.
– Enligt uppgifter vi fått sprängdes kulverten  för bara några dagar sedan, när en bil från lokalpolisen passerade. Ingen dog lyckligtvis. Själva händelsen får en att inse att det är på allvar här, säger Alexander.

I polisstationen, egentligen några containrar omgivna av en hög grusvall, vaktar en enhet lokala poliser. 
– Allt var lugnt nu, menade de, säger Alexander.
Dagen avslutas med ett besök vid en polisbas vid huvudvägen.
– Överlag var detta en mycket bra dag. Alla är mycket tillmötesgående. Vi är öppna mot varandra. Vi har fått ny bra information som jag kan ta upp i min rapport. Resultatet leder förhoppningsvis till en bättre säkerhet - för oss och för Afghanerna, säger Alexander.

Mats Laggar